{ "title": "Akdeniz Ateşi Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/akdeniz-atesi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 00:43:09", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Akdeniz ateşi belirtileri, arasında en çok karın ağrısıdır. Karın ağrısı halk arasında bilindik bir durum olduğundan çok dikkate alınmamaktadır. Karın ağrısı olarak belirti gösteren Akdeniz ateşi dikkate alınmalıdır. Akdeniz ateşinin %80'ni 202'li yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Göz ardı edildiğinde böbrek yetmezliğine kadar yol açmaktadır. Akdeniz ateşinin tanısı gecikince müdahale etmekte zor olmaktadır. Akdeniz ateşinde karın ağrısı normal olan karın ağrısından çok daha şiddetli, kesintisiz ve hastayı kıvranan tarzda oluşmaktadır. Akdeniz ateşinde karın ağrısı bazen haftalarca sürebilmektedir. Hastalığın ilerlemediğinde 1-3 gün sürmektedir. Hasta bu karın ağrısı atağı ile yataklara düşürecek kadar şiddetli olabilmektedir. Bu oluşan karın ağrısı apandisit ile çok karıştırılmaktadır. Bayanlarda adet günlerinde karın ağrısı daha çok şiddetli geçmektedir. Çoğu hastada âdet kanamasında kesilme ve adetin erken bitmesine ağrıların daha çok şiddetlenmesine yol açmaktadır. Bu ağrı kesildikten sonra hasta normal hayata dönmektedir. Akdeniz ateşinde karın ağrısının sebebi organların üzerini örten zarın iltihaplanmasıdır.

Akdeniz ateşi belirtilerindenbiri deşiddetli göğüs ağrısıdır. Bu göğüs ağrısı tek taraflı olmaktadır. Yine göğüs ağrısı da 2-3 gün devam etmektedir. Nefes darlığı ve batıcı şekilde görülür. Göğüs ağrısı görülmesinin nedeni ise akciğerde oluşan şişlik ve iltihaplanmadır. Hastada bunların dışında birçok hastalığın belirtisi olan mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetler de bulunmaktadır. Hastada bu belirtiler bir kez veya birkaç defa ataklar şeklinde görülmektedir. Akdeniz ateşinde bazen ataklarda da kasık bölgesini daha çok etkileyen yine şiddetli olan ağrılar belli bir saatten sonra hafiflemektedir. Hafifledikten sonra en az 2-3 gün devam etmektedir. Kasık bölgesini etkilediği için idrarda yanma, idrar yaparken tıkanma ve idrar yapmada zorluk gibi şikâyetlerde görülmektedir. Bazı hastalara da ishal ve kabızlık şikâyeti yapmaktadır. Genelde erkeklerde daha çok ishal, dizde oluşan ağrı ve kusma gibi şikâyetler daha çok görülmektedir.

Akdeniz ateşi belirtileri olarak adından da anlaşıldığı gibi hastanın ateşlenmesi görülmektedir. Hasta oluşan ateş hafif seyrederek 40 dereceye kadar yükselmektedir. Hastanın ateşi kontrol altında tutulmazsa havale geçirebilmektedir. Akdeniz ateşi görülen hastada dizde ve ayak bileklerinde ağrı olması mevcut şikâyetler arasındadır. Eklem ağrısı sonunda ağrı yerlerinde kızarma ve şişlik oluşmaktadır. Hasta genelde Akdeniz ateşinin belirtileri oluştuğunda acil servise başvurmaktadır. Çünkü atakların dayanılmaz hal aldığı için dayanılmaz olmaktadır.
" } ] }