{ "title": "Bebeklerde Kansızlık Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/Bebeklerde-Kansizlik-Belirtileri-47.jpg", "date": "19.01.2024 04:03:38", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kansızlık belirtileri, Demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan kansızlık çocukların hem zekâ düzeyini hemi de bedeni gelişimini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar çocukları demir eksikliğinden korumak amacıyla altı ay anne sütüyle beslenmesini ve takviye besinlere zamanında başlanmasını öneriyor.

Bebeklerde kansızlık belirtileri nelerdir?

Demir eksikliği olan bebek; huzursuz, iştahsız, bazen çok uykulu, bazen de uykusuzluk çeken bir bebek halindedir. Demir eksikliği söz konusu ise çocuğun çoğu zaman büyümesinin ve gelişmesinin durakladığı görülür. Hemoglobini çok düşerse cilt rengi de solmaktadır. Bu solukluk en fazla göz kapaklarının içine, ağız mukozasına, el içlerine ve tırnak yataklarına bakarak anlaşılabilir. Demir eksikliği bulunan çocuk garip şeylere karşı bir iştah hisseder. Toprak yeme, kum yeme, buz yeme tipi durumlar görülür. Demir eksikliğinin ayrıca ciddi anlamda zekâ geriliğine ve davranış bozukluğuna sebep olduğuna dair literatürde giderek artan bilgiler mevcuttur. Demir eksikliğine erken teşhis konup tedavi edilmesi halinde bu bozuklukların büyük bir bölümü düzelmektedir.

Bebeklerde Kansızlık belirtilerinin oluşum mekanizması nasıl işler?

Tıbben anemi adı verilen kansızlık; kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların miktarının ve hemoglobinin birlikte veya ayrı olarak o yaşa uygun standart değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan bir klinik şemadır. Bu azalma sonucu, kanın oksijen taşıma miktarı ve dokulara giden oksijen kapasitesi azalıyor. Bununla birlikte hemoglobin seviyesi 7-8 gr/dl'nin altına inmedikçe ciddi fizyolojik değişiklikler oluşmaz. Deri ve mukozaların solukluğu yalnızca bu değerin altına inince belirir. Kansızlık çocuklarda kendini çok değişik şekilde gösterir. Bu klinik tablo hiçbir bulgu olmamasından, kansızlık yaşayan çocuğa kadar geniş bir yelpaze barındırır.

Bebeklerde kansızlık belirtilerinin nedenleri nedir?

Bebeklerde kansızlık nedenleri üç büyük sebepten kaynaklanıyor. Eritrositlerin ve hemoglobinin yeterli olmayan yapımına bağlı kansızlıklar; eritrositlerin fazla yıkımına bağlı kansızlıklar ve kan kaybı nedeniyle kansızlıklar. Kansızlık bebeklerde çoğu zaman bu mekanizmalardan bir veya birkaçının eksik veya bozuk olması neticesinde oluşursa da bazı durumlarda birden fazla sebep bir arada bulunabiliyor. Özellikle diyet yüksek önem taşıyor. Diyetin en değerli olduğu yaş grupları 6 ay ile 2 yaş arasıdır ve bir de ergenlik dönemidir. Büyümenin hızlı olduğu bu iki süreçte demirden fakir yiyeceklerle beslenilmesi neticesinde demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Ergenlik dönemindeki kız çocuklarda âdet kanamalarının düzensiz ve fazlalığı da demir eksikliğini tetikleyen bir unsurdur. Kan yapımında ciddi bir rol üstlenen B12 vitamini yetersizliği daha çok vejetaryen diyetle yiyen insanlarda oluşurken folik asit eksikliği de yeşil yapraklı sebzelerden zengin olmayan bir diyetle tüketen kişilerde gözükür. Fakat bu iki besinin eksikliğine bağlı anemiler, bebeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık gibi sık görülmezler. Bazı ilaçların çocuklarda anemiye sebep olabileceği unutulmamalıdır. Eczalar alyuvarların yıkımına katkıda bulunarak veya kemik iliğine direk toksit etki göstererek alyuvar oluşumunu baskı suretiyle kansızlık meydana getirirler. Bir nevi ilaçların ise bazı gıda maddelerinin ince bağırsaktan emilimini engelleyerek kansızlığa sebep olduğu bilinmektedir. Bu tür ilaçlar arasında epilepsi maksadıyla kullanılan ilaçların bir kısmı sayılabilir. Kullanım yeri sınırlı olmasına rağmen en çok kullanılan ilaçlar arasında olan aspirin de mide ve bağırsaklarda kanamaya sebep olarak kansızlık meydana getirir. Bu kanama genellikle mikroskobik seviyede olup gözle görülemez.
" } ] }