{ "title": "Behçet Hastalığı Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/behcet-hastaligi-belirtileri-6495.jpg", "date": "19.01.2024 07:40:06", "author": "ESRA TOPAL", "article": [ { "article": "
Behçet Hastalığı Belirtileri, 1937 yılında Türk Dermatoloji Profesörü Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanmış ve soy ismini almış bir hastalığın belirtileridir. Ağızda, genital bölgelerde ve gözde inflamasyona yol açan kronik bir hastalık olan Behçet hastalığı bazı hastalarda eklem iltihabı, sindirim kanalında tıkanma, damar iltihabı, beyin ve omurilikte inflamasyona neden olabilmektedir. Behçet hastalığında bahsedilen iltihap mikropsuz bir iltihap çeşididir.

Günümüzde yapılan araştırmalarda Behçet hastalığının tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı mikropların ve bazı kalıtsal faktörlerin bu hastalığa neden olduğu tespit edilmiştir.

Behçet hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kendine özgü belli başlı bulguları bulunan Behçet hastalığının ana kriterlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Ağız Yaraları (Aftlar)

Behçet hastalığı teşhisi konan her hastada en baş bulgu ağız içi yaralarıdır. Hastaların üçte ikisinde bulunan ilk bulgudur. Özellikler çocuklarda bulunan ağız içi yaraları tekrarlayan ağız içi yaralarından ayırt edilmemektedir. Bu küçük yaraların dışında büyük yaralarda nadir olarak görülmektedir.

Genital Yaralar

Nadir olarak peniste görülen bu yaralar esas olarak skrotumda da görülmektedir. Yetişkin erkek hastalarda görülen genital yaralar genellikle iz bırakarak iyileşmektedir. Kız çocuklarında ise genel olarak genital dışında yaralar görülmektedir. Bu yaralar oral aftlara benzeyerek özellikle ergenlik öncesi çocuklarda daha az görülmektedir.

Deri Tutulumu

Ergenlikten sonra sivilceye benzer şekilde görülen lezyonlar halinde de görülebilmektedir. Genellikle bacakların alt kısmında yerleşen, ciltten kabarık şekilde bulunan, kırmızı ve ağrılı lezyonlardır. Bu lezyonlar ergenlik öncesi çocuklarda daha sık görülmektedir.

Göz Tutulumu

Behçet hastalığının ileri seviyelerinde görülen belirtidir. Erkek çocuklarda %70 oranında görülen Behçet hastalığı toplumda %50 oranında görülmektedir. Bu hastalığın ileri aşamasında gözler hastalığın ilk 3 yılı içinde tutulur. Kişide alevlenmelerle giden kronik bir seyir göstermektedir. Gözün hem arka hem ön kamaları tutularak bu alevlenmelerden sonra giderek görme kaybına neden olmaktadır.

Eklem Tutulumu

Özellikle bu hastalığa tutulmuş kişilerde eklem tutulması görülmektedir. Genel olarak el bileği, ayak bileği ve dirsek eklemlerinde görülen BS hastalığı iltihabı genel olarak birkaç hafta sürerek düzelmektedir.

Nörolojik Tutulum

Nadir de olsa nörolojik tutulum görülmektedir. Sara nöbetleri, artmış kafa içi basıncıyla ilişkili baş ağrısı ve beyin bulguları karakteristik olmaktadır. Erkeklerde ağır biçimde görülen nörolojik tutulum sonucu bazı hastalar psikiyatrik problemler geliştirmektedir.

Damar Tutulumu

BS hastalarında %12 ile %20 oranında görülen damar tutulumu hastalığın git gide ilerlediğini göstermektedir. Özellikle vücuttaki büyük damarların tutularak baş gösterdiği bir hastalıktır.

Gastrointestinal Tutulum

Özellikle uzak doğulu insanlarda bağırsakta yaraların görülmesiyle ortaya çıkmaktadır. Behçet hastalığının asıl belirtileri esas olarak damar iltihabından kaynaklanmaktadır ve damar iltihabının olduğu yere göre ortaya çıkmaktadır.

Behçet hastalığının belirtilerinin hepsinin bir anda ortaya çıkması şart değildir. Bazı bulgular hastalığın ilk birkaç yıllarında çıkmaktayken bazı belirtiler ise birkaç sene sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple Behçet hastalığı belirtilerinin tam olarak teşhise uygun olması için diğer hastalıkların olasılıklarını da dikkate almak gerekmektedir. Bu hastalığın tam olarak teşhisinde özellikle belli başka belirtilerde bulunmaktadır.

Bu belirtileri nelerdir?
Gibi belirtiler dışında aşırı yorgunluk hissedilerek bağışıklık sisteminin güçlülüğü zorlaşmaktadır.
" } ] }