{ "title": "Beyin Kanaması Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/beyin-kanamasi-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 06:40:51", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "Beyin kanaması belirtileri, kanamanın beynin hangi bölgesinde oluştuğuna göre değişkenlik gösterebilir. Örnek verirsek kanama görme ile ilgili bölümde oluşmuşsa görme bozukluklarına yol açmaktadır. Beynin kendisinde meydana gelen kanamaya ise tıp dilinde iç kanama olarak adlandırılmaktadır. Beyin kanaması belirtileri arasında beyin damarlarında bütünlüğün bozulmasıyla damarlarda kan birikmesi sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesiyle oluşmaktadır. Daha çok beyin zarı ve kafatası arasında oluşan kanamalar beyin zarı arasında meydana gelmektedir.

Beyin kanaması belirtileri nelerdir?
Kanamanın nedenine bağlı olarak belirtileri geç gösterebilir. Beyin kanamasının oluşturan faktörler dokuda yavaş yavaş tahribat yaptığından o bölgede ciddi zarar verdiğinden belirtiler baş gösterir. Beyne kan taşıyan veya dağıtan damarlar zayıflayıp şişebilir. Şişen ve zayıflayan damar balon şeklini alıp aniden patlaması durumunda hastaya inme olasılığı yüksektir. Hemofili hastaları da hastada oluşan kan yapısı nedeniyle beyin kanaması geçirme olasılığı yüksek olan hastalık türüdür. Beyin kanaması çok çabuk oluşabilen ve beyin hücrelerinin ölmesine yol açan bir durumdur. Bir travma sonrasında oluşan Beyin kanaması beyin dokularına zarar vermektedir. Yan etki olarak ise halsizlik, konuşma zorluğu ve hislerinde güçsüzleşme oluşmaktadır. Bu nedenle kişi tam olarak felç olmuş gibi davranmaktadır. Kişinin günlük aktivitelerini kısıtlamaktadır. Beyin kanaması sadece yaşlılarda olmamakla beraber gençlerde de sıklıkla görülmektedir. Gençlikte oluşan baş ağrısını ve aşırı şekilde oluşan dalgınlığın ihmal etmemek gerekmektedir.

Beyin kanaması belirtileri sonrası önlem alınmadığı takdirde yüksek tansiyon, kişinin başına aldığı darbe, beyin damarında oluşan zayıflaması ile damarlarda kan birikmesiyle oluşan anevrizmalar, beyin damarında oluşan bozukluklar ve beyim tümörleri beyin kanamasını etkilemektedir. Hemen hemen oluşan tüm beyin kanamalarının asıl sebebi yüksek tansiyon olarak bahsedilmektedir. Yüksek kan basıncı beyinde arter damarlarına basınç yaparak damarın zayıflamasına ve kopmasına neden olmaktadır. Bu durumda kan beyne toplanır. Kafatasında kan birikmeye başlar ve göllenme oluşur. Geçirilen trafik kazaları da beyin kanaması geçirme olasılığı yüksek faktörler arasındadır. Bazı durumlarda ise kanserli hastalarda da beyin kanaması oluşmaktadır. Bunun nedeni ise kanserli hücrelerin yayılması sonucu beynin belirli bölgelerinde beyin kanaması oluşmaktadır.

Beyin kanaması belirtilerinianlamak bazen zor olabilmektedir. Bu nedenle belirti göstermeden geçirilen beyin kanamaları kişiye ciddi zararlar verebilmektedir. Beyin cerrahları birkaç adım da beyin kanamasını anlamaktadır. Bunlar kişiden gülmesini, konuşmasını ve kollarını hareket etmesini istemektedirler. Beyin kanaması geçiren hasta bunları yapamamaktadır. Aynı zamanda hastada sıklıkla devam eden bulantı, aniden oluşan baş ağrısı, eklem yerlerinde oluşan kuvvet kaybı, denge, konuşma bozukluğu ve bilinç kaybı en belirgin özellikleri arasındadır. Hastada beyin kanaması ve belirtileri ciddiye alınmasa hastada ciddi zararlar ve tahribata yol açmaktadır. Beyin kanaması geçiren hastaların tedavileri çekilen beyin tomografisi ve MR ile belirlenmektedir. Çekilen beyin filmleri ile kanama olan bölge yakın bir şekilde incelenmektedir. Hastadan çekilen beyin filmleri monitöre aktarılarak kanama yakın bir şekilde incelenmektedir. Hasta monitöre bağlı olarak takip edilerek nefes alıp vermesi ve beyne oksijen verilmesi sağlanılmalıdır. Hastanın durumu iyileştiği zaman kanamanın bölgesinin nerede olduğuna karar verilir. Bu aşamada ise çabuk karar verilmelidir. Beyin kanaması tedavisinde kanamanın boyutu ve damarın tıkanıklığının büyüklüğüne bağlı olarak tedavi yöntemi seçilmektedir. Hastaya yapılacak olan ameliyat kararı öncesi kanamanın yeri ve boyutu hakkında belirleme yapılmalıdır. Gerekli görülen hastalarda ameliyat işlemi gerçekleştirmektedir. Beyin kanaması geçiren bazı hastalar tamamen iyileşmektedirler. Aynı zamanda hastanın hayati riski de yüksektir. Beyin kanamasında alınacak belli başlı önlemlerle önlenebilir hale getirilebilmektedir. Fındık, ceviz, bal ve Omega-3 içeren besinler tüketilmelidir. Alkol ve asit içeren gıdalar alınmamalıdır. Stres ve depresyondan uzak durulmalıdır. Folik asit, B6 ve B12 içeren vitaminler tüketilmelidir. Şeker, alkol, kafein içeren fast food gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Güneşli havalardan uzak durulmalıdır. Sebze ağırlıklı beslenmek. Kafatasını sallayan aktivitelerden uzak durulmalıdır. Yüksek tansiyon oluşan kişiler kan basıncını düşürmenin yolunu bularak kan basıncını dengede tutmak gerekmektedir.
" } ] }