{ "title": "Böbrek İltihabı Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/bobrek-iltihabi-belirtileri(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:49:54", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Böbrek İltihabı Belirtileri, Böbrek iltihaplanması ya da nefrit adı verilen böbreklerin iç kısmında iltihap oluşmasına sebep olan bakteriyel bir hastalık türüdür. Kronik böbrek iltihaplanması ve akut böbrek iltihaplanması olmak üzere tam iki çeşit böbrek iltihaplanması vardır. Nefrit adı verilen mikrop böbreğin doku ile yapısını bozar ve böbreklerin kanı süzme görevini azaltır. Akut böbrek iltihabı kişilerde birden böbrek ağrıları ve sancısı olarak ortaya çıkar. Akut böbrek iltihabının tedavi edilmemesi sonucunda ileri düzeyde kronik şekilde böbrek iltihabı oluşur.

Böbrek İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek de iltihaplanma belirtisi genelde bek kısmında sırta doğru vuran ağrılar şeklinde başlar. Hasta kişi böbreğini hisseder ve derecesi değişiklik gösterir. Titreme, hafif bir ateş ve üşüme ile başlar. Hastalık ilerlemeye başladıkça ateş de yükselmeye başlar. Ateş günün belli bir saatinde artmaya başlar iken belli saatlerinde de düşmektedir. İdrarda bakteri ile iltihap hücreleri oluşmaktadır. Vücuttan idrarı atar iken yanma, ağrı ve sızı oluşmaktadır. Hasta kişi böbrekte iltihaplanma sebebi ile sık, sık tuvalete gitme hissi duyar. Böbrek etrafında kasılmalar meydana gelir ve iştahsızlık gözlenir. Devamında ise yüz, el, bacak ve göz etrafında şişmeler meydana gelir. Aynı zamanda nefes darlığı, yükselen tansiyon ve kalbe bağlı birtakım sorunlar meydana gelir. Böbreklerde oluşan iltihaplanma önemsenmediği zaman oluşan kronik böbrek iltihabının belirtileri de daha ağır olur. Artık vücuttan atılmakta olan idrar kanlı olur. Böbreğin içerisindeki süzme cisimcikleri (Nefron) iltihap ile kaplanır. Böbrek kanı süzme görevini yeterli oranda yerine getirmemeye başlar. Bu yüzdende yapılan testler sonrasında kanda bulunan üre miktarının yüksek olduğu gözlenir. Hiç geçmeyen kasılmalar ve bel ağrıları oluşmaktadır. İştahsızlık ile kansızlık vücut direncinin düşmesine yol açar. Bütün bunların yanı sıra şu belirtilerde görülür;
Böbrek İltihaplanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek iltihaplanmasının tedavisinde öncelikle böbreğin fiziksel yapısının teşhisi konulmalıdır. Daha sonraki aşama idrarda kültür ve idrar tahlili yaparak mikroorganizmanın teşhisi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra yapılacak olan kan muayenesinde oluşan bakteriler ile mücadele etmekte olan kandaki beyaz küre hücrelerinde artış olur. Yapılan ulturasonografik tetkik ile böbrekte ödem teşhis edilir. Böbreklerde iltihaplanmayı önlemek için eğer orta kulakta, dişlerde, sinüslerde ve bademciklerde iltihaplanma olmuş ise zamanında mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde bu bölgeden kan yolu ile böbreklere kadar iner. Kişilerin günlük sıvı alımı en az 1-1,5 litre kadar olmalıdır. Alınan sıvı böbreklerin temizlenmesini, mikroorganizma ve iltihabın idrarla beraber dışarı atılmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin iltihaplanmayı önleyebilmek için güçlü olması gerekir.

Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
" } ] }