{ "title": "Çinko Eksikliği Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/Cinko-Eksikligi-Belirtileri-83.jpg", "date": "19.01.2024 09:40:09", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "
Çinko eksikliği belirtileri, Çinko, 1958 yılında İran'da 21 yaşında olmasına rağmen, 10 yaşında gibi görünen bir çocuk hastada gelişme geriliği, karaciğer ve dalakta büyüme, toprak yeme, demir eksikliği gibi bazı klinik bulgulardan çinko eksikliğinin sorumlu olabileceği düşünülmüş. 1963 yılında Prasad isimli bir bilim adamı çinko ölçümleri yaparak çinko eksikliğini göstermiştir. Çinko eksikliği olan bu tür hastalara çinko verilmesinden (Suplementasyon) sonra çinko eksikliğinin var ettiği ve oluşturduğu düşünülen belirtilerin, bütün rahatsızlıkların düzeldiği görülmüştür. Aslında bu tarihten çok daha öncesinde 1942-1943 yıllarında toprak yiyen çocuklar da anemi, gelişme geriliği, dalak ve karaciğer büyüklüğünün meydana geldiği, bir Türk hekimi olan Doktor Memduh Tayanç tarafından izlenmiş ve Türk Tıp Mecmuasında yayınlanmış. Bu hastalığa \"Tayanç\" sendromu adı verilmiş. Çinko vücudumuz için çok önemli bir unsurdur. Vücudumuz için gerçekleştirmesi gereken görevleri vardır. Testosteron gibi hormon ve hemen hemen 200 kadar enzimin üretilmesinde rol almaktadır.

Çinkonun, RNA, DNA, protein sentezi, yaraların tedavisi ve iyileşmesi, hücrelerin bölünmesinde ve çoğalmasında, insülinin faaliyetlerinde, Vitamin A'nın hücrelere taşınması, sperm oluşumu, tat almada, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, öğrenme ve davranış hareketlerinde performans artışı, anne karnın da olan bebeklerin gelişiminde, doğumdan sonrası gelişimi ve büyümesinde, kanda yağların taşınması gibi birçok faktörü vardır. Ülkemizde ve dünyada çok sık görülebilen mineral eksiklikleri olmasına rağmen, üstünde pek de durulmayan bir konudur. Türkiye'deki tarım yapılmakta olan toprakların çinko oranları fazla yüksek değildir. Çinko tabak çanakların ve çinkodan üretilen su borularının artık kullanılmaması, çinko eksikliğini arttıran ve tetikleyen bir durumdur. Çinko göz, saç, tırnak, büyüme, üreme, insulin hassasiyeti, beyin ve bağışıklık sistemi için önemlidir.

Çinko eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Büllöz püstüler dermatit, ishal, saç dökülmesi, zihinsel bozukluklar ve sıklıkla enfeksiyon kapma gibi belirtiler, yaşantılarını tehdit edici çinko eksikliğini işaret etmektedir. Tat alma duyusunda gerileme ve iştahsızlık, büyüme geriliği, deri değişiklikleri, karanlığa uyum sağlayamama, yaraların iyileşme süresinde gecikmeler, üreme organındaki gelişme geriliği, hayatını tehdit etmiyor olsa bile yaşam kalitesine etki edebilecek çinko eksikliği belirtileridir. Okul öncesi çocuklarda gelişime geriliği, enfeksiyonlara karşı zayıflık ve güçsüzlük, sinirsel değişiklikler, duyusal etkilenme, testosteron hormonunda azalma, oligospermi, thymulin aktivitesinde düşüş diğer belirtileri arasında sayılmakta ve yer almaktadır. Genel olarak kısaca sıralayacak olursak, İştah kaybı, halsizlik, çocuklarda büyüme geriliği, kavrama güçlüğü, saç kaybıdır.
" } ] }