{ "title": "Demir Eksikliği Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/demir-eksikligi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 17:39:59", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Demir eksikliği belirtileri, demir eksikliği, vücudun demir mineraline karşı ihtiyacının artması ya da besinler yoluyla vücuda alınan demir mineralinin yetersiz olması, vücuda alınan demir mineralinin vücut tarafından iyi kullanılamaması nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliği anemi yani kansızlık hastalığının başlıca nedenleri arasındadır. Kansızlık, vücutta kırmızı kan hücre sayısının olması gerekenden daha az olmasıdır.

Kırmızı kan hücreleri kanla birlikte oksijenin taşınmasında rol oynayan kan hücrelerinin üretimi için kullanılan demirin yeterli seviyede olmaması, kan hücrelerini olumsuz etkileyerek belli bir zaman sonra hücre sayısında azalmaya neden olur. Kırmızı kan hücresinde azalma yaşandıkça organlar ve vücuttaki diğer dokulara kanla beraber taşınan oksijen seviyesinde azalma olur. Azalan oksijen organların ve dokuların fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Durum bu şamaya ulaştığında vücutta demir eksikliğine bağlı belirtiler yaşanmaya başlar.

Demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Demir eksikliği belirtileri, vücutta azalan kırmızı kan hücrelerinin sayısına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bazen yaşanan belirtiler günlük aktiviteleri etkilemeyecek düzeyde olurken bazen, çok daha şiddetli olarak yaşam kalitesini düşürebilir. Hafif seyreden belirtiler demir ihtiyacı arttıkça şiddetlenebilir.

Halsizlik: Neden yaşandığı tam olarak belirlenemeyen halsizlik, yorgunluk ve enerji düşüklüğü demir eksikliği belirtilerinin başında gelir. Doku ve hücrelere giden oksijen miktarındaki azalma nedeniyle vücut ihtiyacı karşılayacak kadar enerji üretemez. Bu durum karşısında kişi kendini halsiz, bitkin, yorgun ve güçsüz hissedebilir. Beraberinde konsantrasyon eksiliği, asabiyet gibi şikâyetler de yaşanabilir.

Cilt solgunluğu: Demir eksikliği nedeniyle kırmızı kan hücre sayısında yaşanan düşüklük ciltte solgun bir görünüme neden olabilir. Ağız içi, dudakların ve dişetlerinin rengi farklılaşabilir.

Nefes darlığı: Demir eksikliği yaşayan kişiler ne denli derin nefes alırsa alsın, vücuda alınan oksijen oranı yeterli olmaz. Kişi devamlı derin nefes alma ihtiyacı hisseder. Daha önceden nefes alışverişini etkilemeyen aktiviteler demir eksikliği nedeniyle nefes alışverişini olumsuz yönde etkiler.

Çarpıntı: Demir eksikliğine bağlı olarak farklı aralıklarla çarpıntı yaşanabilir. Nedeni ise kalbin dokular için oksijen ihtiyacını karşılamak adına çok daha fazla çalışmasıdır.

Yenmemesi gereken şeyleri yeme ihtiyacı: Yenmez şeylere karşı hissedilen iştah pika olarak adlandırılmaktadır. Bu şekilde yaşanan aşırı iştah demir eksiliği belirtileri arasında yer alabilir. Bu durum daha çok çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülme olasılığı vardır. Bazı durumlarda ise problem psikolojik olarak yaşanabilir.

Kaygı: Demir eksiliği nedeniyle kanda oksijen azlığı, merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda nedensiz sinir, kaygı, endişe gibi belirtiler yaşanabilir.

Saç dökülmesi: Demir eksiliği, demir eksiliği anemisine dönmüşse saç dökülmesi yaşanabilir. Vücut oksijen yetersizliği sebebiyle saç kökleri gibi hayati önem taşımayan bölgelere tasarruf amaçlı yeterince oksijen göndermez ve beraberinde saç dökülmesi yaşanır.

Konsantrasyon eksiliği: Beyin hücrelerinde iletişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için demir mineralinin önemi büyüktür. Demir eksiliği yaşandığında vücutta konsantrasyon eksikliği, hafıza kaybı gibi şikâyetler yaşanmaya başlar. Hastanın etrafında gerçekleşen olaylara ve kişilere karşı ilgisi azalabilir.

Demir eksikliği diğer belirtileri nelerdir?
Demir eksikliği belirtileri arasında olan halsizlik ve baş dönmesi gibi şikâyetler uzun süre devam ettiğinde çok daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Örneğin bebeklerde yaşanan demir eksikliği uzun süreli olduğunda bebekte gelişim geriliğine neden olabilir. Bebekte motor fonksiyonları ve normal aktivitelerde gelişim geriliği görülebilir. Yine çocuk ve bebeklerde bilişsel fonksiyon olumsuz etkilenebilir.

Hamilelik döneminde yaşanan demir eksikliğinde düşük ağırlıklı bebek, erken doğum gibi şikâyetler görülebilir. Erken doğan veya düşük ağırlıklı olan bebeklerde ilk 1-2 yıl içinde çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Demir eksikliği yetişkinlerde ya da ergenlerde görülmüşse okul ve iş performansında düşüş görülebilir.
" } ] }