{ "title": "Emes Hastalığı Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/emes-hastaligi-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 02:00:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Emes hastalığı belirtileri, MS Mulltipl sleroz teriminin kısaltılmış halidir. Uzmanlar tarafından genel anlamda bağışıklık sistemine bağlı gelişen ciddi bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. Bağışıklık sisteminin bozulması, beyin, omurilik ve optik sinirlere ataklar gerçekleştirerek, sinirleri korumakta yükümlü olan dokularda ve ardından sinirin kendinde tahribata yol açar. Beraberinde emes hastalığı belirtileri ortaya çıkar. Emes hastalığında yaşanan belirtiler hastalığın şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Emes hastalarının bir kısmında yalnızca el ve bacaklarda yani uyuşma gibi belirtiler oluşurken, ağır vakalarda kas fonksiyonlarında azalma ve his kaybı yaşanabilir. Hastada denge problemleri, görüş bozuklukları, uyuşma, karıncalanma, kol ve bacaklarda güçsüzlük meydana gelebilir.

Emes hastalığı belirtileri nelerdir?

Uyuşma ve karıncalanma hissi: Vücudun farklı alanlarında iğne batması olarak tabir edilen his, kaşıntı, uyuşukluk, yanma, bıçak saplanırmış tarzı keskin ağrı emes belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Karıncalanma hissi el, kol ve bacaklarda görülür. Uyuşma hissi hastanın doktora başvurmasına sebep olabilecek kadar yoğun şekilde yaşanabilir. Karıncalanma tahribe uğrayan sinirlerin vücudun farklı alanlarına karışık mesajlar göndermesi sonucu ortaya çıkar.

Mesane sorunları: Emes hastalarında sık idrara çıkma, aniden idrar sıkışması, geceleri uykudan uyandıracak şekilde idrar hissi, İdrar yapıldıktan hemen sonra tekrar idrar yapma isteği yaşanabilirken, tam tersi olarak idrar torbası dolu olsa bile idrar yapmama isteği yaşanabilir. Beraberinde kabızlık dahil olmak üzere birçok bağırsak problemi yaşanabilir.

Yürüme zorluğu: Emes hastalarının bir kısmında kas kasılması ve kaslarda yaşanan güç kaybı sebebiyle yürümede zorluk yaşanabilir. Hasta yürürken dengesini kaybedebilir. Ayaklarda uyuşukluk, halsizlik yürüme güçlüğün eşlik eden belirtiler arasında yer alır. Hasta nesneleri kavramakta, tutmakta ve taşımakta zorlanabilir.

Yorgunluk: Emes hastalarında ortaya çıkan yorgunluk daha çok akşam saatlerinde şiddetini arttırır. Hastada aşırı yorgun ve bitkin bir hal oluşabilir. Yaşanan yorgunluk gün boyu gerçekleştirilen aktivitelerle alakalı değildir. Hasta mükemmel bir şekilde uyusa, dinlense bile aşırı yorgunluk hissi yaşayabilir. Hasta yorgunluğun şiddetini bile tarif etmekte zorlanabilir.

Kas spazmları: Spazm daha çok bacak kaslarında etkili olur. Kas spazmı genellikle emes hastalığının erken belirtileri arasında yer alır. Emes hastalığı ilerlemişse çoğu hasta bu spazmaları yaşamıştır.

Düşünme güçlüğü: Emes hastalığına maruz kalan hastaların büyük çoğunluğu genelde konsantrasyon eksikliği yaşar. Düşünme kabiliyetinde azalma, dikkat eksikliği, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler yaşanabilir. Bazı emes hastaları günlük aktivitelerini bile yerine getirmekte zorluk yaşayabilir. Beraberinde zihinsel sorunlar baş gösterebilir.

Titreme: Günlük aktiviteler, rutin işler anında emes hastalarında titreme görülebilir. Titreme bazen hafif boyutta olurken bazen çok şiddetli yaşanabilir. Bu titreme günlük işleri yerine getirmekte zorluk yaşanmasına sebep olur.

Görme bozuklukları: Görme bozukluğu emes hastalığının erken belirtileri arasında yer alır. Bozukluk genelde tek gözde hâkim olur. Görüş alanı bulanıklaşabilir ya da görme alanında karaltı meydana gelebilir. Beraberinde göz ağrısı, görüş kaybı ortaya çıkabilir.

Baş dönemsi: Denge kaybı nedeniyle baş dönmesi şikâyeti açığa çıkabilir. Emes hastalarında yaygın şekilde görülen belirtiler arasında yer alır.

Cinsel zorlanma: Emes hastaları kadınlarda vajinal kuruluğa, erkeklerde ise ereksiyon problemlerine sebep olabilir. Her iki cinste de emes hastalığı nedeniyle cinsel isteksizlik görülebilir.

Konuşma zorluğu: Emes hastalarında konuşma anında uzun süreli duraklama, ağız içi konuşma gibi belirtiler yaşanabilir. Hastalık ilerlediğinde yutkunma güçlüğü açığa çıkabilir.

Erken dönem emes hastalığı belirtileri nelerdir?

Yukarıda sıralanmış olan emes hastalığı belirtileri hastalığın aşamasına bağlı olmaksızın ortaya çıkan en yaygın belirtiler arasında yer alır. Aşağıda sıralanan belirtilerse hastalığın başlangıç aşamasında yaşanan belirtilerdir. Hastalık aşağıda sıralanan belirtiler ile ilk sinyallerini vermeye başlar.
" } ] }