{ "title": "Enfeksiyon Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/enfeksiyon-belirtileri-6053.jpg", "date": "21.01.2024 01:23:28", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Enfeksiyon belirtileri, çeşitli enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmalar vücutta farklı belirtiler gösterebilir. Sıklıkla görülen enfeksiyon semptomları halsizlik ve ateştir. Aynı hastalıklar kişiden kişiye çeşitli belirtiler gösterebilir. Bazı enfeksiyon semptomları şiddetli olarak seyrederek hastanede tedavi edilebilirken, bazı enfeksiyonlar ise çok hafif seyrederek evde tedavi edilebilir.

Enfeksiyonun En Yaygın Belirtileri Nelerdir?
Bunların dışında görülen diğer enfeksiyon belirtileri, bir haftadan fazla bir süre ile devam eden öksürük, kaşıntı ve döküntü, nefes almada güçlük, bir hayvan tarafından ısırılmak, şiddetli ateş ve şiddetli baş ağrısı, görme problemi, belirsiz ateşlenme gibi durumlar yaşanıyorsa hemen bir hekime görünmekte fayda olacaktır.

Prodrom (Başlangıç) Belirtiler: Kuluçka döneminin bitiş sıralarında başlayıp, tipik klinik belirtilerin görülmesine kadar devam eden süredir. Başlangıç dönemi her hastalıkta görülmez. Bazı hastalıklar doğrudan spesifik belirtiler ile başlamaktadır.

Spesifik (Özel) Belirtiler: Hastalıkların özel belirtileri spesifiktir. Genel ve lokal belirtiler ile etkenin yerleşmiş olduğu sistemde görülen belirtilerdir. Hastalıkların tanısının konulması konusunda yardımcı belirtilerden biridir.

Genel Belirtiler: Birçok enfeksiyon hastalığında ortak olarak görülen belirtilere denilir. En sık görülen genel belirtiler; halsizlik, ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, ağrılar ve deri döküntüleridir. Bunların içinde en önemli olanı ateştir.

Ateş: Bakteri, mantar, parazit ya da virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar, bazen hafif ateşlenmeye bazense şiddetli ateşlenmeye neden olabilmektedir. Vücuda dışarıdaki etkenler sayesinde giren mikroplara karşı vücut kendini savunmaya geçer. Bu savunma sırasında vücut ısısında belli bir artışlar görülmektedir. Çünkü kanda bulunan bir çeşit özel hücrelerin sayesinde bu yabancı mikroorganizmalara karşı bir mücadele başlatmış olurlar.

Halsizlik: Enfeksiyonun neden olduğu ishal ve ateş kişinin aşırı halsiz ve yorgun hissetmesine sebep olacaktır. Herhangi bir şekilde vücuda bulaşan virüs, mantar, parazit ya da bakteri organların yapısına katılarak faaliyetlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun sonucundaysa kişide görülen yorgunluk ve halsizlik gözlenmesi kaçınılmazdır.

İshal: Bağırsakların işlevlerinde meydana gelen bazı sorunlardan dolayı ishal meydana gelmektedir. Vücuda dışarıdan alınan zararlı bir bileşen bağırsakları direkt olarak etkilemektedir. Bunun sonucunda vücutta bu zararlı maddeyi dışarı atabilmek için ekstradan çaba harcamak durumunda kalmaktadır ve bağırsaklar da çok aktif şekilde çalışmaktadır. Bu durum ishale neden olmaktadır.

Kas Ağrıları: Enfeksiyon bulaşması halinde yaşanan kas ağrıları, enfeksiyon tabanlı hastalıklarda da çok yaygın olarak gözlenen bir semptomdur. Bu kas ağrılarının nedeni de enfeksiyona sebep olan parazit, virüs, mantar ya da bakteri gibi mikroorganizmaların faaliyetlerinin sonucudur." } ] }