{ "title": "Erkekte Kısırlık Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/erkekte-kisirlik-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 19:02:41", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Erkekte Kısırlık Belirtileri, Gittikçe bozulan çevresel şartlar, kalitesiz yaşam ve sigara gibi ürünler son yıllarda erkekte kısırlık belirtilerinin artmasına neden olmaktadır. Ergenlik döneminden itibaren belirtileri ortaya çıkan kısırlığın teşhisi ise sperm sayımı ile anlaşılır. Türkiye'de yaklaşık olarak her 100 çiftten 15'inde kısırlık sorunu görülmekte ve bu çiftlerin üçte ikisinde kısırlık erkek kökenli olmaktadır. 1 yıldan uzun süren ilişkilerde korunma yöntemi kullanılmadığı halde bebek sahibi olunamaması kısırlığın ilk belirtilerinden biridir. Kısırlık dışarıdan bakılınca kendini belli etmeyebilir, nedenleri ve belirtileri Uzman kişilerin yapacağı araştırmalar sonucunda ortaya çıkabilir.

Erkekte kısırlık belirtileri nelerdir?

Ergenlik çağındaki erkek çocuklarında aşırı kıllanma ya da hiç kıllanma olmaması, memelerde büyüme, testislerde şekil bozukluğu ya da testis yokluğu, sık rastlanmamakla birlikte koku almada sıkıntı, üst beden ile alt beden arasında orantısız büyüme, bedensel şekil bozukluğu, erkeklere ait kaslarda yeterli büyüme olmaması, seste aşırı incelme ya da aşırı kalınlaşma erkekte kısırlık belirtileri arasında sayılabilir. Çocukluk döneminde geçirilen ağır kabakulak hastalığı ileri yaşlardaki kısırlığın nedeni olabilir.

Ergenlik dönemi içerisinde ya da ergenlik sonrasında ise idrar yaparken zorlanma, acı çekme, prostat gibi hastalıklar ile geriye doğru boşalma, uzun süren ereksiyon hali, epididimlerde şişlik ve hassasiyet, testislerde ağrı ve hassasiyet, libido kaybı, birden basan sıcaklık hissi, kemik erimesi, enerji azalması süregelen yorgunluk hissi, boşalmada zorlanma veya erken boşalma kısırlığın hem nedeni hem de belirtisi olabilir. Kısırlık dışarıdan fark edilen belirtilere sahip olmayabilir örneğin, Sperm sayısında azalma, spermleri taşıyan kanallarda tıkanma, kanallarda kist oluşumu, sperm üretimini tetikleyen hormonların azalması, Y kromozomu üzerindeki genlerde bozulma ya da genlerde silinme, radyasyona maruz kalma, spermde hareket bozuklukları gibi gözle görülmeyen ancak gerekli testler yapıldıktan sonra anlaşılan belirtilerdir.

Erişkin yaşlarda testisler yaşanan fonksiyon kaybı, yaşlanma ve hormonal değişiklikler kısırlığın belirtileri arasında sayılabilir. Vücut kıllarında uzamanın durması ya da yavaşlaması, saç dökülmelerinin birden durması, cinsel ilişki sırasında acı çekmek, ağrı duymak, cilt yüzeyinin bozulması, kısırlık belirtisi sayılabilir.

Yine hormon bozuklukları ve kan tahlilleriyle fark edilen FSH yüksekliği ya da testeron eksikliği de erkeklerde bilinen kısırlık belirtilerinden biridir. FSH hem kadınlarda hem erkeklerde üre organlarını etkileyen bir hormondur, eksikliği ya da fazlalığı sperm gelişimini olumsuz etkilemekte ve kısırlığa sebep olmaktadır. Yine LH hormonu fazlalığı, progesteron azlığı, kanda demir oranının yüksek olması da kan tahlilleri ile ortaya çıkan diğer bir kısırlık belirtisidir.

Düzensiz beslenme, hormonlu beslenme, genetik yatkınlık, cinsel yollar üzerinde iltihap oluşması, tüplerde tıkanma, doğum esnasında meydana gelmiş olabilecek bir anomali, psikolojik bir travma, sigara ve alkol tüketimi de kısırlığın temelini oluşturan faktörler arasındadır. Geçmişteki ya da süregelen dönemde kullanılan bazı ilaçlarda kısırlığa neden olmaktadır. Örneğin Kortizol içeren ilaçların kullanımı sırasında kişi belirtilerini fark etmese de ilaç kullanımı kısırlığa yol açabilir.
" } ] }