{ "title": "Farenjit Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/farenjit-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 01:31:37", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Farenjit belirtileri genel olarakhalsizlik, yüksek ateş, iştahsızlık, boğazda bulunan lenf bezlerinin şişmesi ve yorgunluktur. Farenjit, boğazda iltihaplanma sonucu ortaya çıkan ağrılardır. Genellikle burun boşluğunda ve gırtlakta görülen iltihaplanmalar ile meydanna gelir. Küçük dil arkasındaki bademciklerin bulunduğu bölgede görülen iltihaplanma bu rahatsızlığın ana nedenidir. Hastaları oldukça rahatsız eden bu şikâyetler, ilk olarak kişinin nefes almasını ve yutkunmasını zorlaştırır. Genelde kendi haline bırakılarak iyileşmesi beklenen bu şikâyetler 3 ila 10 gün gibi bir sürede iyileşme gösterir. Farenjit 2 türdür ve her iki türünde belirtileri farklıdır.

Farenjit Genel Belirtileri Nelerdir?
Saydığımız bu belirtiler genel farenjit belirtileri olarak tüm vakalarda görülebilir. Bu belirtiler lokal belirtiler olarak adlandırılır. Hastalığın iki türündenn bahsetmiştik. Bu iki türden ve belirtilerinin nasıl anlaşılacağından detaylıca bahsedelim.

Akut Farenjit ve Belirtileri Nelerdir?

Akut farenjitte üst solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili belirtiler görülür. Bu rahatsızlıkta sadece boğaz ile ilgili görülen boğaz yanması, kuruluğu ve boğazda görülen ağrı haricinde; kişinin sesinde kısılma, yüksek ateş, burun akması ve halsizlik gibi belirtiler de kendini gösterir. Akut farenjit belirtilerikronik farenjite göre daha belirgindir ve herkeste görülme olasılığı yüksektir.

Kronik Farenjit ve Belirtileri Nelerdir?

Boğaz şikâyetlerinin kronik farenjitte görülme olasılığı daha azdır. Elbette bu şikâyette kendini gösterebilir, fakat akut farenjite olduğu kadar ateş ya da kırgınlık hissi görülmemektedir. Bu türde gıcıktan kaynaklanan öksürükler tutmakta, boğazda bir cisim varmış gibi bir kaşınma hissi yaşanmaktadır. Kronik farenjitte hava kirliliği daha etkin bir rol oynamaktadır. Akut farenjitte ise enfeksiyon gibi nedenler başlıca sebebplerdir. Akut farenjit eğer sık sık yenilerse kronik farenjite dönüşebilir. Ayrıca kişide yutkunma güçlüğünün yaşanması da kronik farenjitin belirtileri arasında yer alır. Genellikle akut farenjitte bademcik daha kızarık olurken, kronik farenjitte bu kızarıklık fazla görülmez. Ayrıca kronik farenjitin belirgin özelliklerinden birisi de kuru öksürüktür.

Farenjit belirtileri genel olarak uzun süreli görülen öksürüktür. Bu öksürükler kişinin gece uykusunu kötü yönde etkiler. Bulantı ve kusma gibi belirtiler de hastalığın beraberinde görülebilir. Bu belirtiler kendini gösterdiğinde acilen olarak bir doktora başvurulması hastalığın grip, kızamık ve kızıl gibi diğer önemli rahatsızlıklara dönüşümünü engellemek açısından büyük önem taşır.
" } ] }