{ "title": "Frengi Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/frengi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 20:12:25", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Frengi belirtileri, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Aynı zamanda gebelik döneminde anneden bebeğe ya da doğum sırasında bebeğe direk olarak da geçebilmektedir. Frengi hastalığına spirochete-sifiliz adında bir bakteri neden olmaktadır. Hastalığın erken döneminde yani sifiliz bakterisi aktifleşmeden ve çoğalmadan yok edilebilmektedir. İlk aşamada tek bir enjektör penisilin ile tedavi edilmektedir. Ancak tedavi edilmeyen frengi hastalığı beyin, kalp ve diğer organlara zarar vererek hayati tehlike oluşturmaktadır. Bu hastalığın belirtileri, 4 farklı periyot sürecinde kendini göstermektedir. Frengi hastalığı, aşamalar şeklinde değiştiği gibi her aşamada belirtileri değişiklik göstermektedir.

Birincil evre frengi belirtileri: 

Birincil evrede sadece küçük frengi çıbanı (Şankr) çıkmaktadır. Bu çıkan ağrıya sebep olmaz ve kaşıntılı değildir. Frengi çıbanı, bakterinin vücuda girdiği bölgede bir leke olarak görünmektedir. Çoğunlukla hastalığın bulaşmasından itibaren tek bir tane olarak ortaya çıkan yara, bazı kişilerde fazla sayıda olabilmektedir. Frengi çıbanı genellikle hastalığın 3. Haftasında ortaya çıkmaktadır. Birçok fren hastası, bu çıbanı fark etmezler çünkü hiçbir şekilde acı ve ağrı hissetmezler. Genellikle rektum ve vajina bölgesinde gizlenir. Frengi çıbanı 6 hafta içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.

İkincil evre frengi belirtileri: 

İkincil evrede ayak tabanlarında ve avuç içlerinde yaygın bir şekilde döküntüler meydana gelmektedir. İlk başta oluşan frengi çıbanının iyileşmesinden birkaç hafta sonra ortaya çıkan ve genellikle kaşıntılı olmayan bu döküntüler, bütün vücuda yayılmaya başlar. Bu yaralar ve döküntüler siğil formunda ağız ve genital bölgede gelişebilmektedir. Bazı frengi hastalarında bu evrede ateş, kas ağrıları, boğaz ağrıları ve lenf düğümlerinde şişkinlik görülmektedir. Bu belirtiler birkaç haftada yok olabilir ya da seneler sürebilen bu süreç içerisinde tekrardan nüksedebilmektedir.

Latent evre frengi belirtileri: 

Frengi hastalığının latent evresinde hiçbir belirti gözlenmeyebilir. Ancak bu evrede gummas adında frengi kabarcıkları oluşmaktadır. Gummaslar küçük kabarcıklar halindedir ve beyin, testisler, karaciğer ve kalp gibi bölgelerde oluşmaktadır. BU nedenden dolayı bu evrede sinirsel veya kalp ile ilgili semptomlar gözlenmektedir. Çok sinsi bir evredir ve frenginin tedavi edilmemesi sonucu gelişir. Bu evre yıllarca sürebilmektedir. Bu evre, geri tekrarlamaz ve hastalığın üçüncü evresinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Üçüncül evre frengi belirtileri: 

Frengide hastaların %15 ile %30'unda tedavi edilmediği taktirde, hastalığın üçüncü evresine yani geç evresini yaşamaktadır. Frengi hastaları bu evrede kalp, gözler, sinirler, beyin, karaciğer, damarlar, eklemler ve kaslar hasar görebilmektedir. Hastalığın birinci evresinde tedavi edilmez ise seneler sonra meydana gelebilmektedir.

Doğuştan gelen frengi belirtileri: 

Doğuştan gelen frengi hastalığı, anneden bebeğe frengi bakterisinin geçmesi sonucu meydana gelmektedir. Frengi bakterisi, hamilelik döneminde geçebileceği gibi doğum sırasında da geçebilmektedir. Bebeklerde ilk olarak hiçbir belirti gözlenmez. Ancak sonrasında diş yapısında bozukluk, sağırlık ve burunda çıkıntı gibi yapı oluşması ya da burun köprüsünün çökmesi gibi belirtiler meydana gelmektedir.
" } ] }