{ "title": "Hepatit B Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/hepatit-b-belirtileri.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:40", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hepatit B Belirtileri, Vücutta enfeksiyona sebep olan Hepatit B HPV virüsü ile oluşan oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu virüs ilk olarak karaciğerden başlayarak bütün organları etkileyebilir. Virüsün vücuda girdiği zaman çoğunlukla herhangi bir belirtiye neden olmamasından dolayı bu hastalık sessiz enfeksiyon olarak da bilinir. Bu hastalığı yaşayan kişilerin %70'inde hiçbir belirti görülmeyebilir. Hepatit B virüsünün taşıyan birçok hasta uzun bir dönem HPV virüsünün organlarına verdiği zararı bilmeden yaşamına devam edebilir. Hepatit B birtakım ilaçlarla kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Hastalık kontrol altına alındığında karaciğer yetmezliği ve siroz gibi ölümcül hastalıkların ortaya çıkması önlenebilir. Hepatit B hastalığının 6 aydan fazla sürdüğü durumlarda hastalık kronikleşmiş olur. Çocuklarda, %75 yeni doğanlarda, %90 yetişkinlerde ise %10 oranında kronikleşen hepatit B oldukça hızlı bulaşan bir hastalıktır. Genellikle doğum sırasında anneden bebeğe geçmesi ile, kan yoluyla, cinsel ilişki esnasında ve güvenli olmayan enjeksiyonlarla bulaşır. Bunların dışında berberlerin kullandığı tıraş bıçaklarının yeteri kadar temiz olmaması, diş fırçasıyla da bulaşabilen bu hastalık için en büyük risk faktörü Hepatit B hastalığı olan biriyle aynı evde yaşamaktır. Bu nedenle risk altındaki kişilerin en kısa zamanda aşı yaptırması gereklidir.

Hepatit B belirtileri, virüs vücuduna girdikten sonra hastada hiçbir belirti olmaz. Bu zaman dilimi kuluçka dönemidir. Virüs vücutta hastalık haline gelmeye başladıktan sonra Hepatit B hastalığının belirtileri akut hepatit B ya da kronik Hepatit B olmasına göre farklılık gösterir.

Akut Hepatit B belirtileri, Akut Hepatit B de 1-3 ay arasında etkili olan virüsten çoğunlukla vücut kendisine temizleyerek kurtulabilir. Birçok kişide hiçbir belirti göstermeden ilerleyen bu hastalık bazı kişilerde yalnızca hafif bir hastalık olarak geçer ve bu durumda kişi doktora gitme gereği duymaz. Birçok kişi de Hepatit B olduğunu bilmeden virüsün başkalarına bulaşmasına neden olabilir. Akut Hepatit B hastalarının oldukça az bir kısmı ciddi bir hastalığa yakalanabilir ve hastanede kontrol altında tutulabilir. Akut Hepatit B hastalarında ateş, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, ağrı ve sızı gibi belirtilerin yanı sıra, karın ağrısı, sarılık, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülebilir.

Kronik Hepatit B belirtileri, kronik bir enfeksiyonun yakalanan bazı kişilerde hastalığa ait herhangi bir belirti olmayabilir. Karaciğerin oldukça sağlam bir organ olmasından dolayı belirli bir bölümü zarar görse bile görevini yerine getirebilir. Bu nedenle hastalığın verdiği herhangi bir belirti fark edilmeyebilir. Kronik Hepatit B'nin ortaya çıkan belirtileri Akut Hepatit B'ye göre çok daha hafiftir. Hastalığın belirtileri bazı dönemlerde ortaya çıkıp daha sonra kaybolabilir. Hastalığın kendine iyi hissetmeme, yorgunluk ve güçsüzlük, kaşıntı, bulantı, kusma, kilo kaybı, avuç içinde oluşan kırmızı lekeler, tende görünen ince kan damarları, idrarın renginin koyu olması, cinsel liboda azalması, uyku düzeninde bozukluk, soluk gri renkli dışkı.

Hepatit B'nin genellikle fark edilecek oranda bir belirti ile ortaya çıkmaması nedeniyle Hepatit B olup olmadığını öğrenmek için en kesin ve en güvenli yöntem olan bir kan testi yaptırmalısınız.
" } ] }