{ "title": "İnsülin Direnci Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/insulin-direnci-belirtileri(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:55:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İnsülin direnci belirtileri, insülin direnci meydana geldiğinde kan şekerinin kas ve hücrelere girmesi zor olur. Bu metabolik bozukluk sonucunda kanda şeker birikmeye başlar. Pankreas hücrelerin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla daha fazla insülin üretmeye başlar. Bu döngünün işleyişi pankreası yorgun düşürür. Ancak buna rağmen vücudun ihtiyacı olan insülin miktarı sağlanamaz. Bu kişide insülin direnci oluşmasına neden olur. İnsülin direnci için risk faktörleri arasında fazla kilo, kortizon ilaçları kullanımı, polikistik over sendromu, hareketsiz yaşam, bel çevresinde kilo, yaşlanma gibi etkenler vardır. Sabahları yorgun kalkma, dinlenememe, öğlen yemek aralarında halsizlik çekme, yorgun olma, geceleri tatlı yemek için uyanma gibi durumlar insülin direnci belirtileri arasında yer alır.

İnsülin direnci meydana gelirse

İnsülin direnci kasları ve karaciğeri etkiler. Kandaki şeker kaslar ve karaciğer tarafından daha fazla alınır. Eğer insülin direnci olursa, yemek sonrası artan şeker kaslara ve karaciğere giremez ve kanda birikim olur. Bunun sonucunda kan şekeri yükselir.

İnsülin direncinin meydana gelmesi insülin reseptörleri değişimleri ve hücrelerdeki mitokondrium değişimlerinden olabilir. İnsülin yap dokusundaki yağların çözünmesine engel olur. İnsülinin azalması halinde yağlar çözünmeye başlayacağından, kandaki yağ asitlerinin miktarı da artar.

Sağlıklı kişilerde karaciğerde şeker üretimi insülin sayesinde baskılanır. Şeker hastalarında insülin etkisiz olduğundan, karaciğerde şeker üretimi olur ve kandaki miktarı artar.

İnsülin direnci belirtileri nelerdir?

İnsülin direnci oluştuğu zaman sıkça acıkma, özellikle tatlı besinlere karşı meyil, sabahları yorgun uyanma, konsantrasyon azlığı, gün içinde kendini yorgun hissetme, sabırsız olma, öfkeli olma, yemeklerden sonra uyku meyli, uyku sorunları, horlama gibi genel belirtiler ortaya çıkar. Bunların dışında insülin direncinin daha ciddi belirtileri de oluşabilir.

Nedeni bilinmeyen kilo artışı, kilo vermede zorluk çekme: İnsülin direnci olan kişiler yemek fazla yenmediği halde kilo alma etkisi ortaya çıkabilir. İnsülin pankreasta fazla üretildiği zaman, vücuttaki yağ dokusu fazlalaşır. Bu yüzden kişilerde hızlı kilo alma ve kilo vermede zorlanma sorunu yaşanır.

Acanthosis nigricans ve lekelerin oluşması: İnsülin direncinde cilt rengini veren pigmentlerde artma olduğundan, cilt rengi koyulaşır, cilt daha yumuşak hale gelir. Özellikle koltuk altında, boyunda, eklem içlerinde, kasıkta bu etki daha belirgindir. Bu insülin direnci belirtisi pankreasta üretilen insüline yeterli yanıt vermeyen kişilerde oluşur.

Karaciğer yağlanması: bu insülin direnci belirtileri arasında en sık görülenidir. Eğer tedavi edilmezse karaciğer iltihabı meydana gelebilir.

Adet düzensizliği, aşırı tüylenme: Kadınlarda adet düzensizliği ve aşırı tüylenme sorunu varsa, insülin direnci açısından değerlendirme yapılmalıdır. Polikistik over sendromu da bu sorunların yaşanmasına neden olabilir.

Hipoglisemi açlık ataklarının olması: İnsülin direnci belirtileri arasında hastalardaki açlık atakları da dikkat çekicidir. Özellikle tatlı, şekerli besinlere istek artar. Hızlı acıkma, hızlı yemek yeme gibi eylemler ortaya çıkar. Bunlara uyku hali, yorgunluk gibi belirtiler eşlik eder.
" } ] }