{ "title": "Kalp Krizi Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/kalp-krizi-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 15:31:53", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Kalp Krizi Belirtileri, Kalp krizi koroner tromboz veya miyokard enfarktüsü olarak da bilinmektedir, Kalp krizi kalp kasının oksijensiz kalarak bir kısmının öldüğü esnada meydana gelir. Genellikle kalbe giden kan damarlarının birinde ya da birkaçında meydana gelen bir kan pıhtısının kalbe giden kan beslemesini engellemesi neticesinde meydana gelir. Bu engellemeye zaman zaman kalbi besleyen damarlardaki ani daralmada neden olabilir. Kalp krizinin görülme riski arterlerin daralması sonucu, risk çok daha yüksektir. Buna neden genellikle arter duvarlarında biriken yağlı artık maddelerdir. Bu nedenle daralır. Kalp krizinin en yaygın olarak görülen belirtileri ise kalbin çok hızlı çarpması, yoğun bir halsizlik ya da düzensiz kalp çarpıntısı, nefes darlığı, kalbe yeterli kan gelmemesi sonucu oluşan göğüs ağrılarıdır. Kalp krizi sırasında göğüste yaşanan doluluk, baskı hissi ve göğüs sanki eziliyormuş gibi oluşan ağrı genellikle birkaç dakikadan fazla sürmekte. Ağrının derecesi ise krizin şiddetine göre orta dereceliden şiddetliye doğru farklılık gösterebilmektedir. Bu ağrılar göğüs kısmında olabileceği gibi karnın üst bölgelerinde, her iki kolda veya omuzlarda, boyun ve çene bölgesinde de ortaya çıkabilmektedir. Göğüs ağrısına baş dönmesi, gözlerin kararması, mide bulantısı, ani terleme eşlik edebilir. Vücut ısısı düşerek cilt soğuyabilir ve kişiye sinirlilik ve kaygı hâkim olabilir.

Belirtileri; Kalp krizinin en belirgin işareti göğüs ağrısıdır. Kalp krizinin işareti olan göğüs ağrısının tablosu şu şekilde sıralanabilir. 15-20 dakikadan fazla ya da saatlerce sürebilmekte beraber, bilinen şekilde dinlenerek ya da nitrogliserinle geçmez. Ağırlık, baskı yapıcı, sıkıştıran tarzda olabilir. Şiddetli ve künt vasıtadır. Bunun yanında keskin ya da belirsizde olabilmektedir. Göğüste daralma ve baskı hissi uyandırması, Beraberinde hazımsızlık, soğuk terleme ve ölüm korkusu.

Nefes darlığı; Nefes darlığının ani oluşu akciğerden çok kalp hastalığını düşündürür. Uyurken gelişen nefes darlığı daha çok mitral kapak hastalığı ya da sol kalp yetersizliği olan kişilerde görülür. Özellikle yaşlı hastalarda kriz, nefes darlığı ile ortaya çıkmaktadır.

Öksürük; Kalp hastalıklarında beliren öksürük, yorulmakla alakalı ve kesik kesiktir. Çarpıntı ve nefes darlığı ve hırıltılı solunumla da birlikte olabilir. Geceleri uykudan uyandıran ve kalkıp oturmakla geçen öksürük, kesinlikle kalp yetersizliği belirtisidir.

Yorgunluk ve Halsizlik; Koroner arterlerinde yaygın tıkanıklıklar ve daralmalar olan hastalarda da Harcanan güçle birlikte ciddi yorgunluk hissi oluşur.

Çarpıntı; Bazen çarpıntılar çarpıntı krizi denen krizler halinde gelir. Çarpıntı Krizleri kendiliğinden geçebildiği gibi, çok uzun sürebildiği de görülebilmektedir.

Bayılma; Kalp kan basıncının (Atım hacmi) ani düşüşü sonucu gelişen ve beyin kan akımının yetersizliğine bağlı geçici şuur kaybı neden olabilir. Bunun yanında baş dönmesi ve sersemleme görülebilir.

Mide bulantısı, kusma ve Sıkıntı hissi; bu belirtiler görülen vakaların analizleri sonucu 100 kişiden ancak 75-80'inde görüldüğünü ortaya koymuş. Geri kalan %20'lik kısım ise sessiz kalp krizi olarak belirtilen ve belirti vermeden ortaya çıkmasıdır ki, ilk belirtisiyle birlikte sonucu ani ölüm olabilmektedir.

Acil Müdahale; Kalp krizi belirtisi başladıktan sonraki ilk bir saat içinde, geç kalındığından ya da anlaşılamadığından ölümlerin yarısı bu zamanda gerçekleşmektedir. Bu nedenle kalp krizi acildir. Hastaneye yatmayı ve yoğun bakımı gerektirmektedir. Çünkü ölümcül ritim bozuklukları kalp krizinin ilk birkaç saatinde ölümün başlıca sebebidir.

Tedavinin gayesi kalp kası ölümünün ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak, iyileşebilmesi için kalbin taleplerini karşılamak, karmaşa ve yan etkileri önlemektir. Çünkü zaman geçtikçe ritim bozukluklarından dolayı ölüm riski artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır. Harap olan kalp kasının telafisi bulunmamaktadır.

Kalp krizi belirtisi durumunda yapılması gerekenler
Sonuç; Bir kalp krizi, kalbin etrafını saran ve besleyen damarlardan bir ya da birkaç tanesinin tıkanması sonucudur. Müdahalenin amacı ise tıkanan kan damarını veya damarları en hızlı biçimde açmaktır, böylece damarda ya da damarlarda kanın tekrar akmasını sağlamaktır.
" } ] }