{ "title": "Kansızlık Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/kansizlik-belirtileri(1).jpg", "date": "21.01.2024 15:59:09", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kansızlık Belirtileri, Kanımız temel olarak trombositler (Pıhtı hücreleri), alyuvar (Kırmızı renkli kan hücreleri), protein ve akyuvarlar (Beyaz renkli kan hücrelerinden oluşmaktadır. Bütün bunların yanı sıra birkaç tane daha kimyasal vardır. Ancak temel olan bu dört bileşendir. Kırmızı renkli kan hücreleri kemik iliğinde üretilmektedir. Günaşırı milyonlarca kana karışır. Yeni eklenen hücreler eski hücreler ile yer değiştirmektedir. Bu devir daim he zaman devam etmektedir. Kırmızı renkli kan hücrelerinin içerisinde çok oldukça çok kimyasal olan 'hemoglobin' yer almaktadır. Hemoglobin solunum yolu ile vücuda alınan oksijeni kan ile bütün organlara taşımakla yükümlüdür. İşte kansızlık sorunu ya da tıp alanındaki adı ile anemi oksijeni tüm dokulara taşımak ile yükümlü olan hemoglobin miktarı normalden daha az sayıda olduğundan dolayı ortaya çıkar. Hemoglobinin az sayıda olmasının tam iki nedeni vardır. Birincisi yeterli oranda hemoglobin bulunan kırmızı renkli kan hücresinin üretilmemesinden dolayı ikincisi ise üretilmekte olan kırmızı renkli kan hücrelerinde olması gerektiği kadar hemoglobinin olmamasıdır.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda kısaca bahsettiğim gibi kansızlığın ilk etkisi bütün organlar ile diğer dokulara ihtiyaç olduğu kadar oksijen taşınmamasıdır. Bütün organlarımız gerekli fonksiyonlarını yerine getirebilmek için oksijene ihtiyacı vardır. Fakat vücudumuz kansızlığın ilk dönemlerinde bu durumu telafi etmek adına kalbi daha çok çalıştırarak oldukça başarılır. Yani oluşan kansızlık çok daha uzun bir döneme yayılarak gelişmiş ise ya da çok daha hafif dereceli ise herhangi bir değişikliği fark etmek oldukça zordur. Kansızlığın oldukça farklı sebepleri olabilir ve bu sebeplere bağlı olarak oluşan belirtiler değişkenlik gösterir. Ancak genelde kansızlığın belirtileri arasında nefes darlığı, halsizlik, çok hafif baş dönmesi, enerji kaybı ve gözlerin kararması kansızlığın belirtileri arasında yer alır. Kansızlık bir başka adı ile anemi hastalık olmayıp diğer bozukluk hastalıkların yansımasıdır. Öncelik ile oluşan bu bozukluk yani hastalıkların çok iyi bir şekilde araştırılarak tespite edilmesi gerekir.
" } ] }