{ "title": "Kasık Fıtığı Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/kasik-fitigi-belirtileri.jpg", "date": "18.01.2024 22:27:17", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kasık Fıtığı Belirtileri, kasıkta oluşan şişlik, kasık fıtığı belirtileri olarak en fazla görülen belirtidir. Şişlik çoğunlukla ayakta dururken belirgin hale gelir, yatıp uzanınca azalır ya da yok olur. Kasık fıtığı, kasık civarındaki dokuların zayıflaması nedeniyle meydana gelen ve kasık bölgesine ara ara girip çıkan ya da sabit olarak durup hissedilen şişlikle kendini meydana çıkaran cerrahi bir hastalık türüdür. Bu tür şişlikler öksürme, ıkınma ve ağır bir şey kaldırma durumunda karnı zorlayıp basıncı yükselterek daha çok belirginleşmektedir. Kasık fıtığı kadınlara göre, erkeklerde yedi kat daha fazla görülür. Bunun nedeni erkeklerde bulunan testislerin karın içerisinde gelişerek, bir kanal yoluyla keseye inmesinden kaynaklanır. Bundan ayrı olarak; ağır işlerde çalışan insanların uzun süre devam eden öksürük ve kabızlık sorunlarıdır ve 70 yaş üstünde olan insanlarda daha çok görülmektedir. Fıtık rahatsızlığına daha çok sağ kasıkta rastlanılmakta, teşhis edilmesi ise yalnızca muayene yapılarak anlaşılmaktadır. Bazı durumlarda ise ağrılı bölgeye yapılan ultrason teşhis yapılmasına yardımcı olur.

Kasık Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Kasık fıtığınınen önemli belirtisi yukarıda da anlatıldığı üzere kasık bölgesinde oluşan şişliktir. Bu şişlik özellikle ayakta dururken belirgin hal alır, uzanınca azalır kaybolur. Bu durumun şikâyeti çok küçük bir şişlikten, büyüklüğü yumruk kadar olabilen bir şişliğe kadar değişik ölçülerde olabilir. Çok ender de olsa bağırsakların torbaya inerek çok daha büyük şişliklere neden olduğuna rastlanabilmiştir. Bu şişlikten dolayı ara ara ağrıda oluşabilir. Ayrıca fıtığın içine karın içindeki organ ya da dokular girdiği zaman karın ağrısı da yapabilir. Burada hatırda kalması gereken şey, kasık fıtığıcerrahi bir hastalık olup, tek tedavi yolu da cerrahi olarak müdahale yapmaktır. Kasıkta oluşan fıtıklar her yaştaki kadın ya da erkeklerde oluşabilen bir rahatsızlık türüdür. Daha yeni dünyaya gelen çocuktan, ileri yaştaki kişilere değin, herkes de görülebilir. İnananlarda meydana gelen bütün fıtıkların %90'ı kasık fıtıkları oluşturur. Geriye kalan %10'luk dilimi ise göbek ve kesi yeri fıtıkları oluşturur. Erkeklerde daha çok kasık fıtıkları, kadınlarda ise göbek fıtığı daha fazla görülür.

Kasık fıtığı için yapılacak ameliyatlarda ilk yapılacak olan şey, bağırsağın kese içerisine giden bölümü tekrardan karın boşluğuna alıp, keseyi kaldırıp, etrafında bulunan kasları kuvvetli ilmek veya bunun için özel olan malzemeler ile yama yöntemi uygulayıp tedavi edilir. Bu tarz da yapılan tedavilerde gerilme olmaz. Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında ameliyat yapılan bölgenin gerilmesini önlemek için hasta en az bir ay kadar bir süre dinlenir. İyileşmesinden tamamen emin olunca, hasta olağan hayatına tekrar başlar. Hastanın yaşı veya başka tıbbi bir nedenden dolayı ameliyat olması olamayabilir. Böyle bir durumda ise doktor bağırsağa dışarıdan müdahale edip, tekrar karın boşluğuna doğru iteleyecektir. O yerde tekrar dışarı çıkmasına engel olmak için de fıtık hastaları için özel korse kullanması sağlanarak hastanın bu şekilde tedavisi yapılır. Dışarıdan basit gibi gözüken fıtık hastalığının tedavisi yapılmazsa çok kritik sorunlara yol açar. Bağırsaklar çok şiddetli ağrılara neden olacak şekilde sıkışır. Bu sıkışmanın sonucu olarak, kanın dolaşımına mâni olup bağırsağın kangren oluşmasına neden olur. Bu şekilde cereyan edebilecek riskli durumlara düşmemek için kasık fıtığı belirtilerinden şüphe edildiği takdirde en yakın bir sağlık kurumuna gidilmesi sağlık açısından çok önem arz eder.
" } ] }