{ "title": "Kolon Kanseri Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/kolon-kanseri-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 15:20:21", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kolon Kanseri Belirtileri: Kolon kanseri günümüz hastalıkları içerisinde en tehlikeli hastalıkların başında gelen bir hastalıktır. Kolon Kanseri Belirtileri, başlangıç aşamasında karında dolgunluk hissi duyma, hafif bir ağrı, iştah kaybının olması, zayıflama, çabuk yorulma ve ishal olma meydana gelir. Bunlardan başka olarak kabızlık görülebilir. Hatta ilaç kullanımına rağmen kabızlık devam edebilir. Kolon kanserinin bu evresinde bağırsak daha daralmamış ve belirtiler bağırsak kanseri tanısı koyacak kadar yeterli değildir. Ancak hastada bu tarz şikâyetlerin meydana gelmesi hastanın mutlaka araştırılmasını gerektirmektedir. Görüntüleme yöntemleri ile yapılacak inceleme kalın bağırsaktaki herhangi bir anormalliği meydana çıkarır. Bu şekilde bölgede yapılan bir tarama ile hastalık bulgusuna rastlanıp, erken tanı konulması hastaların geleceği açısından çok önem taşımaktadır.

Başlangıç evresindeyken tespit olmayan kolon kanseri ilerler ve kalın bağırsak artık daralmaya başlar. Daralma meydana çıkarsa bağırsaktan dışkı geçişi güçleşir. Bağırsaktaki bulunan maddeler bu daralan bölümde birikmeye başlar ve dışarı atılamaz. Bağırsak kokuşması meydana gelir. Bağırsakta bulunan atıl içerik, bağırsağın kasılması ile ilerlemek ister, ancak buradaki kanser kitlesi yüzünden bu işlem çok zor olur. Bundan dolayı hastada ilk önce kabızlık daha sonra ağrı atakları oluşur. Kolon kanseri tedavi edilmez ve daha çok ilerlerse belirtileri daha fazla ağırlaşır. Yorulma, zayıflık ve iştah kaybı belirginleşir. Hasta yemek yemek istemez. Kansızlık oluşur ve hastanın rengi değişir. Bağırsak tamamen kapanarak bu olay birkaç gün daha sürer. Sonrasında kanser kütlesi biraz delinerek bağırsak içindekiler atılabilir. Fakat bu olay her vakit böyle devam etmez. Bir, iki defadan sonra kolon hiç açılmamak üzere tamamen kapanır. Hastanın durumu çok ağırlaşır. Kana zehirli madde geçişleri başlar. Bu evrede başvuran hastaların karınları açılarak, tümörün operasyonla alınıp alınamayacağı kararı verilir. Çoğunlukla bu evrede tümörün alınması çok sıkıntılıdır.

Kolon kanserinin diğer belirtileri nelerdir?

Dışkıda kan olması; dışkı, parlak kırmızı ya da koyu kara bir renk olabilir. Olguların %35-60'ında gözle görülen kan ve öbürlerinde ise dışkı tahlili ile belirlenen gizli kan vardır. Dışkısında kan olan bir kişi için bunun mutlaka kolon kanseri olduğu yargısına varmamak gerekir.

Karın ağrısı: %30 civarında kramp türünde belli aralıklarla oluşan karın ağrısı belirtisi vardır.

Tuvalet alışkanlığında değişme: Kolon kanseri hastalarının yaklaşık olarak %20,25'i yedi günden uzun süren kabızlık veya ishal dönemi ya da dışkı çapının incelmesine benzer değişiklikler oluşur.

Kilo kaybı: hastaların, %10-15'inde sebebi bilinmeyen bir şekilde kilo kaybı olur. Genellikle vücudun toplam ağırlığının %10'u oranında bir kayıp söz konusudur.

Kansızlık: Hastalığın %10-15'i civarında görülür. Sebebi bilinemeyen bir biçimde demir eksikliği, merdiven veya yokuş çıkmada nefes tıkanması ve halsizlik benzeri belirtiler gözlenir.

Bağırsak tıkanması; bu tür hastaların yaklaşık olarak %10'unda irileşen tümörün, bağırsakta dışkı geçişine engel olması sebebiyle bağırsak düğümlenmesi meydana gelir. Böyle bir durum da uygun olgular ile kolonoskopi kullanılarak geçici bir stent yerleştirme ya da ameliyatla düzeltilebilir.
Makat sancısı: %4-6 oranında görülür.

Kolon delinmesi: bu olguların %2,4'ü arasında tümör tıkanıklığı ile bağırsakta delinmeye yol açar, durumda ise karın zarı enfeksiyonu (Peritonit) ve karın içi apse oluşumuna sebep olduğu için acil müdahale gerekir.

Dışkının tam boşaltılamaması Şikâyet yok: Hastaların %3'ünde hiçbir şekilde şikâyet olmaz ve kolonoskopi veya sanal kolonoskopi, vb. Araştırma esnasında tesadüf olarak görülür.

Dışkı değişikliğinin anlaşılması; Dışkı eninin incelmesi, türünde ve çokluğunda değişme, dışkıda kan bulunması dikkate alınır. Normal olarak kişinin günün aynı zaman dilimlerinde dışkılaması beklenir, fakat ishal, kabızlık, seyahat, hastalıklar ile bazı ilaç kullanımları bu ritimlerde değişiklikler meydana getirir. Kolon kanserinin başlıca belirtileri bunlardır. Lif oranı yüksek besinler ile beslenen, günlük 2 Lt kadar su içen ve düzenli olarak spor yapan kişilerin dışkı eylemi daha rahat olur. Hareket kısıtlanması, yaşlılık, bazı ilaçların kullanımı, hipotiroidi vb. Rahatsızlıklar kabızlığa eğilim yapar. Dışkı eyleminin değerlendirmesi için en fazla Bristol sınıflama yöntemi kullanılır ve tip 2-3 sağlıklı dışkı olarak kabul edilir.
" } ] }