{ "title": "Kuduz Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/kuduz-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 16:54:57", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kuduz Belirtileri, Kuduz insanın özellikle merkezi sinir sistemi ve beyninde oluşan virüs sonucunda oluşan bulaşıcı ve çok tehlikeli bir hastalık olarak bilinir. Kuduz öyle bir hastalık olarak bilinir ki yaşayan bütün memeli hayvanlarda görülebilen ve gelişe bilen bir hastalık türüdür. Kuduzun insanlara veya hayvanlara bulaşması kuduz olan bir hayvanın insanı veya bir hayvanı ısırması sonucunda tükürük salgılarından bulaşarak ortaya çıkan ve bulaşan hastalıktır. Kuduz hastalığı virüsü Reybiz (Rabies) diye adlandırılır. Kuduz virüsü ısırılan bölgede 4 gün kalma özelliği ile çoğalmaya başlar. Ayrıca kuduz virüsü insanın sinir sistemi etkileyerek bütün vücuda yayılmaya başlar. Çok kısa bir sürede vücut içerisinde bütün organlara sirayet eder. Son olarak da beyne ulaşarak beyinde iltihaplanmaya yol açarak ölümlere sebep olur. Kuduz bir hayvanın insanı ısırarak kuduz virüsünü bulaştırmasından sonra kuduz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması ilk 10 günden başlayarak uzun sürede de kendini göstermeden vücutta çoğalır bu döneme kuduzun kuluçka dönemi denir.

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı, Yüksek ateş, Bulantı, Kusma, Kuru öksürük, Halsizlik, Yorgunluk, Boğaz ağrıları, Kas spazmı, Taşkınlık, Hayal görme, Bilinç bulanıklığı, Duygularda bozukluk, Felç, Ses kısılması, Işık ve sesten rahatsız olma, Göz bebeklerinde büyüme, görülmesi, Beyin sapında oluşan bozukluk, Çiğneme ve yutma bozukluğu, Aşırı terleme, Ağız köpürmesi, Gözde yaş salgılanması ve koma.

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kuduz belirtileri genellikle üç evrede incelenmektedir bunlar kuduzun birinci evresi, ikinci evresi ve üçüncü evresidir. Kuduz belirtilerinde birinci evrede kuduz olan hastanın şiddetli baş ağrıları oluşması ve yüksek ateş çıkması görülür. Ayrıca kuduz virüsü bulaşmış kişide kuduz belirtileri bulantı, kusma, kuru öksürük, halsizlik, kendini yorgun ve bitkin hissetmesi ve kişinin geçmeyen boğaz ağrıları gibi görülen belirtileri bulunur.

Kuduzun ikinci evresinde yine hastanın ön plana çıkan kuduz belirtileri kas gerilmeleri, taşkınlıklar, hayal ve halüsinasyonlar görmesi, duygularda bozukluklar, bilinç bozuklukları, felçler, sesten rahatsız olma, ışıktan rahatsız olma, ses kısılmaları, kişinin göz bebeklerinde büyüme oluşması, bilinç bulanıklığı ataklar halinde gelmesi gibi kuduzun ikinci evresinde görülen belirtilerdir. Kuduzun üçüncü ve son evresinde ise kuduz belirtileri son derece hayati tehlikesi olan durumdur. Bu durumda hastanın beyni ile alakalı dönemdir. Bu dönemde kişinin beyin sapında oluşan bozukluk baş göstermektedir. Bunun sonucunda ise kafada bulunan sinirlerin etkilenmesi gözle görülen ve çok özgün kuduz belirtileri ortaya çıkar.

Bu özgün belirtiler arasında hastada yüz felci oluşması, çiğnemede bozukluklar, nesneleri çift görme belirtileri ve hastanın yutmasında görülen bozukluklar kuduzun üçüncü ve son evresinde görülen belirtilerdir. Ayrıca kuduz belirtilerinin en belirgin özelliklerinden birisi olan aşırı derecede salgı salgılamaya bağlı hastanın ağız bölgesinde görülen köpüklü bir görüntünün ortay çıkması kuduz belirtilerindendir. Kuduzun yutma zorluğu belirtileri ile ortaya çıkan yutma kaslarında oluşan felçler sonucunda kişinin su içmeyi ret etmesi de kuduzun en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Kuduzun bu belirtileri artık sona gelindiğini göstermektedir. Bundan sonraki dönemde kuduz olan hastanın komaya girmesi beyin sinir sisteminin tamiri imkânsız hasarlar görmesi ve nefes alma gibi işlevleri yerine getiremeyerek kuduz hastasının ölümü gerçekleşir. Son olarak saydığımız bu kuduz belirtileri ortaya çıkması sonrasında hastanın dört ile yirmi gün arasında yaşadığı görülür.
" } ] }