{ "title": "Magnezyum Eksikliği Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/magnezyum-eksikligi-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 08:29:27", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Magnezyum Eksikliği Belirtileri, Vücudun her bir işlevini yerine getirebilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır. Çünkü magnezyum su ve oksijen gibi temel besinlerden sonra insan vücudunda bulunması gereken en önemli mineraller arasında yer alır. Hücreler magnezyum sayesinde kendini yeniler. Enzimlerin çalışması için gerekli olan magnezyum vücutta enerji üretimi açısından da oldukça önemli bir role sahiptir.

Vücudun gelişiminden sorumlu olan bu mineral, sodyum ve potasyuma oranla çok daha önemlidir. Aynı zamanda protein, karbonhidrat ve yağları sentezleme görevine sahip olan ve vücut için bu kadar büyük önemli olan bu mineralin eksikliği, vücudun bütün sistemini olumsuz olarak etkiler. Bu eksikliği bol miktarda magnezyum içeren su giderebilir. Vücutta magnezyum eksikliği aynı zamanda diyabeti de tetikleyebilir. Magnezyum eksikliği yaşayan hastalar kan şekeri üretiminde sorun yaşarlar. Magnezyum eksikliği çoğunlukla beslenme bozukluğu olan kişilerde, aşırı alkol kullanımında, idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerde ve yaşlılarda ortaya çıkar. Bunun yanı sıra karaciğer ve böbrek hastalıkları, geçirilen ameliyatlar, şeker hastalığı, sindirim sisteminde yaşanan emilim sorunları ve pankreas iltihabı magnezyum eksikliğine sebep olabilir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ve kişinin aşırı stres yaşadığı ve aşırı miktarda sigara ve alkol tükettiği dönemde vücudun magnezyuma olan ihtiyacı daha da artar. Vücutta magnezyum eksikliği birçok problemin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle sık görülen bir rahatsızlık olmasa da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Magnezyum eksikliği belirtileri, magnezyum özellikle de kaslar olmak üzere birçok organı etkiler ve bu sebeple aşırı ağrı, kasılma, spazm ve gerilme gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Baş ağrısı, nefes alıp vermede zorluk, göğüs sıkışması ve çene ekleminde bozukluklar oluşabilir. Aynı zamanda idrar yaparken spazmlar, sese karşı aşırı oranda duyarlılık, adet krampları, kabızlık, panik atak uykusuzluk, sinir sisteminde bozukluklar, enerji eksikliği, kas zayıflığı, göz kararması, yüksek tansiyon, kalp ritminde bozulma, iştah kaybı, bayılma, bacaklarda hissizlik ve karıncalanma hissi, bulantı ve kusma, düşük kan basıncı, aşırı sinirlilik, kanda yüksek yağ, tırnakların şekilsiz uzaması gibi belirtiler magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında sayılabilir. Stresi artıran ve atletik yeteneklerin kısıtlanmasına neden olan magnezyum eksikliği yaşam kalitesini oldukça düşürür.
" } ] }