{ "title": "Menopoz Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/menopoz-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 03:47:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Menopoz belirtileri, menopoz, kadınlar için doğal ve biyolojik bir süreçtir. Menopoz, son adet döneminden 1 yıl sonra ortaya çıkar. Kadında doğurganlık özelliği ve adet görme süreci tamamen ortadan kalkar. Menopoz sonrasında, doğurganlık özelliği yok olsa da cinsel hayat normal şekilde devam eder. Fakat menopoz döneminde kadında bazı hormonal değişimler yaşanır. Özellikle östrojen hormonu azalır. Bu nedenle kadında fiziksel ve duygusal belirtiler ortaya çıkabilir.

Menopoz döneminde sıcak basması ve gece terlemeleri ataklar halinde devam eder. Bu belirtiler menopozun en yaygın belirtileridir. Kadınların bir kısmında kaygı, stres, panik atak, depresyon, uyku bozukluğu gibi belirtiler görülebilir. Menopoz 40-50 yaşları arasında yaşandığında normal kabul edilir. Fakat menopoz bazen daha erken ya da geç yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Kadın 30'lu yaşlarının sonuna geldiğinde yumurtalıklardan östrojen ve progesteron üretimi azalır. Bu iki hormon âdet kanamalarını düzenleyen hormonlardır. 40'lı yaşlarına ulaşan kadınlarda adet düzensizlikleri başlar, sürecin sonunda ise yumurtalıklar yumurta üretimini tamamen keserek kadın doğurganlık özelliğini yitirir.

Menopoz döneminde yaşanan birçok belirti aynı zamanda başka hastalıkların belirtisi olarak da yaşanabilir. Kadın menopoz için uygun yaşta olsa bile herhangi bir hastalığı ekart etmek için mutlaka bir doktora danışmalıdır.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Sıcak basması: Menopozun en yaygın belirtilerinden olan sıcak basması, yüz, baş ve vücudun üst tarafı dahil olmak üzere tüm vücutta hissedilebilir. Sıcak basmasına eşlik eden göğüs ve yüz kızarması görülebilir. Ataklar aniden ortaya çıkarak bir süre sonra kendiliğinden geçer. Şiddeti ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sıcak basması vücudun östrojen hormonu azalmasına vermiş olduğu bir tepkiden dolayı ortaya çıkar. Menopoz dönemine erişmiş her kadında görülmesi bile kadınların %70 gibi bir oranında sıcak basması menopoz belirtileri arasında görülebilir.

Gece terlemesi: Menopozda sıkça yaşanan gece terlemesi uyku esnasında şiddeti fazla olan sıcak basmasıyla birlikte görülür. Yoğun terleme hali olarak tanımlanabilir. Tıp dilinde uyku hiperhidrozu olarak tanımlanan terleme bazen hafif bazen ise çok şiddetli seyredebilir. Yatılan ortam, hormonal seviye gece terlemesi derecesini değiştirebilir. Yaşanan gece terlemesi menopoz döneminde uzmanlar tarafından normal karşılanır. Fakat farklı bir hastalığın belirtisi olarak da yaşanabileceğinden doktorun bilgilendirilmesinde fayda vardır.

Adet düzensizliği: Menopoza geçiş döneminde adet düzensizleşmesi normaldir. Adet aralarında kısalma, uzama, hiç adet görmeme gibi şikâyetler görülebilir. Adet düzensizliğinin başlıca nedeni hormonal değişimlerdir. Âdet kanaması gününden önce ya da günler sonra gelebilir. Eskisinden daha az ya da yoğun olabilir.

Vajinal kuruluk: Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vajinal bölgede, bölgenin nemlenmesini sağlayan sıvıda azalma oluşabilir. Bölgeyi nemlendiren sıvının azalması vajinal kuruluğa yol açarak, vajinada tahriş ve kaşıntıya sebep olabilir. Bu süreçte cinsel birliktelikte vajinal kuruluk nedeniyle ağrılı olabilir ve bölgede tahriş görülebilir.

Cinsel isteksizlik: Androjen hormonunda yaşanan düşüklük menopoz döneminde cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu durum menopoz belirtileri arasında olabileceği gibi menopoz nedeniyle kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.

Halsizlik: Devamlı yorgunluk hissi ve halsizlik menopozun sık görülen belirtileri arasında yer alır. Halsizlikle beraber yapılan işlerden zevk alamama, ilgisizlik, sinirlilik hali, Konsantrasyon eksiliği görülebilir.

Kilo alma: Menopoz sürecinde yaşanan hormonal dengesizlikler bel bölgesi dahil olmak üzere vücutta genel anlamda kilo artışına yol açabilir. Östrojen seviyesinin azalması vücutta yağların fazla depolanmasına ve metabolizmanın düzensiz çalışmasına yol açar. Dolayısıyla kilo artışı görülür. Kilo kontrolü yapabilmek için düzenli egzersiz ve dengeli beslenmek faydalı olabilir.

Saç dökülmesi: Saç dökülmesi ve saçlarda yaşanan güçsüzlük menopoz döneminde gözle fark edilebilecek belirtiler arasında yer alır. Saç kökleri bu dönemde artık ihtiyacı olan östrojeni tam olarak karşılayamaz ve saçlar güçsüzleşerek dökülmeye başlar. Eskisinden daha kuru ve kırılganlaşabilir.

Uyku bozuklukları: Menopoz sürecinde gece terlemeleri nedeniyle uyku bölünmesi görülebilir. Beraberinde sık sık uyanma, uykuya dalamama şikâyetleri artabilir.

Duygusal dengesizlik: bu süreçte duygusal dalgalanmaların yaşanması uzmanlar tarafından normal kabul edilir. Bazı kadınlar için bu durumla mücadele etmek oldukça zordur. Kadın çok neşeliyken aniden üzgün bir durum sergileyebilir. Duygusal dalgalanmalar aniden ortaya çıkarak oldukça şiddetli yaşanabilir.

Şişkinlik: Adet dönemlerinde kadınların çok sık maruz kaldığı şişkinlik hissi menopoz döneminde de etkili olabilir. Östrojen seviyesinde düşük olması, safranın az üretilmesi ve sindirim sisteminin normalden yavaş çalışması şişkinliğe sebep olabilir.

Baş dönmesi: Menopoz döneminde yürüme anında aniden dengesizlik yaşanarak kısa süreli baş dönmelerine sebep olabilir.

İdrar kaçırma: İdrar kaçırma bölgedeki kasların zayıflaması, yaşanan stres gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
" } ] }