{ "title": "Reflü Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/reflu-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 21:52:22", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Reflü belirtileri, gıdaların sindirimi anında kullanılan mide asidi, bazı durumlarında yemek borusuna doğru çıkarak, mide yapı gereği mide asidinden korunmaya çalışır. Bu durumda mide yanması meydana gelir ve bu durum reflü olarak tanımlanır. Reflü belirtielri arasında en yaygın olanları, yemek borusunda yanma, mide sıvısının ağızda hissedilmesi ve hazımsızlıktır. Reflü sindirimi kolay olan gıdaların tüketilmesiyle kontrol edilebilen bir sağlık sorunudur. Eğer beslenme listesinde yapılan değişimlere rağmen sorun kontrol altına alınamıyorsa doktor tavsiyesiyle asit düzenleyici ilaçlar kullanılabilir. Reflü için önlem alınmaz ya da uygun tedavi gerçekleşmezse mide asidi zamanla yemek borusunda hasara yol açabilir. Bu durum yemek borusu riskini arttırabilir.

Reflü belirtileri nelerdir?

Göğüs ağrısı: Mide asidi mideye ulaşan gıdaların parçalanmak amacıyla kullanılır. Mide zarı yapısı mide asidi için uygun bir ortamdır ve bu asitten zarar görmez. Fakat asit yemek borusuna doğru çıktığında yemek borusunda asit nedeniyle yanma başlar. Bu yanma hissi göğüs ağrısı olarak hissedilir. Daha çok yemeklerden sonra asit salgılandığı için yanma da o zaman başlar. Aşırı baharatlı gıdalar, zor sindirilen gıdalar tüketildiğinde mide daha çok asit salgılar ve bu nedenle reflü ağrıları yaşanmaya başlar ve ağrılar daha keskin ve uzun sürer.

Acı tat: Bazı durumlarda mide asidi yemek borusunu aşarak ağza kadar gelebilir. Bu durumda ağızda acı bir tat oluşur. Asit ağza ulaşamasa bile, gırtlağa ulaştığında da ağızda acı bir tat hissedilebilir.

Ses kısıklığı: Ses kısıklığı yaşandığında genelde grip, nezle gibi soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklardan şüphelenilebilir. Fakat ses kısıklığı reflü belirtileri arasında da yer almaktadır. Mide asidi yemek borusundan ses tellerine kadar ulaştığında bölgeyi tahriş ederek ses kısıklığına yol açabilir. Bu durumda ses kısıklığı daha çok yemeklerden 1-2 saat sonra yaşanır.

Boğaz ağrısı: Yine soğuk algılığına bağlı gelişen hastalıklarla karıştırılan reflü belirtilerinden biri boğaz ağrısıdır. Mide asidi yemek borusunu tahriş etmişse bu durum boğaz ağrısı olarak belirti verebilir.

Öksürük: Reflü belirtileri arasında görülen bir diğer belirti öksürüktür. Diğer belirtiler kadar sık görülmese de reflü nedeniyle öksürük meydana gelebilir. Daha çok akşamları yemeklerden sonra ortaya çıkar ve su içmek, bitki çayı içmek gibi önlemlerle kontrol altına alınamaz.

Hazımsızlık: Reflü hastalarının büyük çoğunluğunda hazımsızlık görülebilir. Dispepsi olarak tanımlanan durum, ciddi mide sorunlarından biridir. Yemek sonrası mide bulantısı, geğirme, karın ağrısı hazımsızlığa eşlik eden şikâyetler arasındadır.

Mide bulantısı: Birçok sağlık problemine bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi reflü belirtileri arasında da yer alır. Bazı hastalarda reflü kendini sadece mide bulantısıyla belli edebilir.

Reflü belirtileri ne zaman görülür?

Reflü belirtileri daha çok aşırı yağlı, baharatlı, ağır yemeklerden, aşırı kafeinli içeceklerin tüketiminden sonra görülür. Yaşanan belirtiler gece saatlerinde daha yoğun yaşanır. Ağrılar özellikle akşam yemeklerindne sonra şiddetini arttırır. Gebelik döneminde olan kadınların yaklaşık olarak yarısında reflü görülmektedir. Bu durum hormonların etkisinden kaynaklanmaktadır. Gebelik döneminde yaşanan reflü şikâyeti doğumdan sonra ortadan kalkabilir.

Reflü belirtileri ne zaman artar?

Mide asidi az ya da çok üretiliyorsa bu genelde tüketilen gıdalara bağlı olarak gelişir. Mide asidi fazla üretildiğinde reflü belirtileri daha fazla şiddetlenir. Yemek borusunda yanma hissinin artmaması için çikolata, kafeinli içecekler, asitli meyveler ve sebzeler, alkol, aşırı yağlı, aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Ayrıca nane, soğan, sarımsak, domates gibi gıdalar da mide asidini arttırabileceğinden bu tür gıdalardan da uzak durulmalıdır. Sigara kullananlarda reflü belirtilerine daha sık rastlanır. Sigara, yemek borusu ve mide arasında bulunan mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen kapakçığın zayıflamasına yol açar. Beraberinde aspirin tarzı ilaçlar yine reflü belirtilerini arttırabilir. Tansiyon, astım, antibiyotik, osteoporoz için kullanılan ilaçların reflü belirtilerini tetiklediği bilinmektedir.
" } ] }