{ "title": "Romatizma Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/romatizma-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 16:52:05", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Romatizma Belirtileri, İnsan vücudunun hareketini sağlayan kas ve iskelet sisteminde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına sebep olan, iç organlarımızda birtakım rahatsızlıklara sebep olan hastalıklara romatizma denir. Romatizmanın 200'den fazla çeşidi vardır. Kadınlarda fazla görülse de erkeklerde görülen türleri de vardır. Yaş ilerledikçe hastalığa yakalanma olasılığı artar. Çocuklarda 1-3 ve 9-12 yaşlarında boy gösterir. Kız çocuklarında görülme olasılığı daha fazladır fakat ülkemizde durum bunun tersidir. Ağrı, ateş, zayıflık, iç organların ve eklemlerin tutulması gibi şikâyetler gözlenir. Birden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş gelişir.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Nedenleri bugün bile tam olarak bilinemiyor. Ama mikropların sebep olduğu romatizmalar, gut hastalığı ve akut eklem romatizmasının sebepleri bilinmektedir. Bunların meydana gelmesine neden olarak, genetik faktörler, yaş, cinsiyet, bazı ilaçlar, kaza sonucu oluşan yaralanmalar, iklim gibi nedenler gösterilmektedir. Her romatizmanın görülme yaşı farklıdır ve kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Bel kemiği romatizması, gut gibi hastalıklar ise genetik olabilir. Rutubetli ve soğuk yerlerde yaşayanlarda görülme ihtimali oldukça fazladır. Psikolojik nedenler, travmalarda ortaya çıkmasında etkilidir. Sebep ne olursa olsun bu romatizmal hastalıklar kaslara, iç organlara, eklemlere ve hareketimizi sağlayan yapılara zarar vermektedir.

Hastada genelde ağrı, şişkinlik, hareket kısıtlaması, sakatlık, şekil bozukluğu, kalp sorunları, gözde ve sinir sisteminde görülen değişiklikler olabilir Bunların haricinde romatizma, deride ve iç organlarda ortaya çıkabilir. Romatizma eklemde ise iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik olur. Netice olarak hareket kısıtlığı, eklem yapısının bozulması (Kireçlenme) ortaya çıkar. Bu durum genellikle diz ve kalçada oluşur. Nemli ve sıcak hava kişiyi rahatsız eder. Derimizde ve iç organlarımızda meydana gelen romatizmada ise döküntü, kızarıklık, iştah azalması, gözde kaşınma, saç dökülmesi, karın ağrısı, bel, sırt, topuk ağrısına rastlamak mümkündür. Hastalar en çok ağrıdan şikâyet ederler. Eklem, kas, iç organ gibi yerlerde görülür. Şiddeti kişiye göre değişir. Şişlik daha çok eklem ve yumuşak dokularda olur. Bu belirtiler süreklilik gösterirse sakatlık ve şekil bozukluğu görülebilir.

Romatizma hastalığında tedavinin başarılı olması için erken teşhis önemlidir. Erken teşhis için hastanın uzun bir süre takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, şikâyetin azaldığı veya arttığı dönemde değişir. Tedavi şekli kişiye göre değişir ve her hastaya farklı tedavi metodu uygulanmalıdır. Kronikleşmiş hastalıklara uzun süren tedavi yapılması gerekebilir. Doktor kontrolünde yapılan ilaç ve fizik tedavi sonucu hastalık tamamen yok edilemese de ilerlemesi durdurulur ve ağrısı kesilerek hastanın yaşamını idame ettirmesi daha kolay hale getirilir. Tedavide hastanın ağrısını kesecek, hastalığın durdurulmasını sağlayacak ilaçlar kullanılır ve romatizma sonucu oluşan iltihabı önler. Hastada görülen diğer belirtileri engellemek için vitamin takviyesi, kas gevşetici, tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar kullanılırken bol suyla yutulmalıdır. Fizik tedavi gibi romatizma tedavisinde önemlidir. Bu tedaviler sayesinde eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve ağrı azaltılır. Hasta romatizmayla yaşamayı ve başa çıkmayı öğrenmiş olur. Ameliyatta tercih edilen bir başka tedavi yöntemdir. Sakat kalmış veya hareket güçlüğü çeken kişilere uygulanarak önceki yaşantısına dönmesi amaçlanır. Ağrı kesilir, gerekirse yerine yapay eklemler takılır.
" } ] }