{ "title": "Safra Kesesi Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/safra-kesesi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 05:55:26", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Safra Kesesi Belirtileri: karnın sağ üst bölgeden başlayarak, sırta kadar dağılan ağrılar, sindirim sorunu, ishal ve kabızlık başlıca safra kesesi belirtileri olup, bu belirtiler görüldüğü zaman safra kesesi taşı olmasından şüphe edilir. Safra kesesi yapı olarak, armuda benzer şekilde bir organdır. Karaciğerin altına doğru uzanır. Ana safra kanalına küçücük bir kanal yolu ile bağlanır. Asıl vazifesi, karaciğer tarafından üretilen safra sıvısının büyük bir miktarını depo ederek yoğunlaştırma, gerektiği zaman kanal yolu ile ince bağırsağa gönderir. Yaklaşık 50, 60 ml hacmi olan safra kesesi, safrada bulunan su ve elektrolitleri on kata kadar konsantre eder. Safra kesesi karaciğerin komşuluğu ile, safrayı depolayan bir organ da olsa anatomik olarak karaciğerin bir parçası olarak tanımlanıyor. Safra kesesi, bir aracı olarak görev yaptığı için yaşamın devamında mutlaka olması gereken bir organ değildir. Safra olmadığı zaman karaciğer bu organın görevini büyük ölçüde yapmaya devam edecektir.

Safra ise karaciğerin ürettiği bir sıvı olup, yağlı besinlerin sindiriminde gereken enzim ve diğer maddeleri barındırır. Safra sıvısı, ana safra kanalına salgılanır. Safra kesesinde bir miktar yoğun hale getirilir. Yemek yenilmesinden sonra onikiparmak bağırsağından salgılanan kolesistok tesiriyle safra kesesi büzüşüp, safrayı, ana safra kanalı yoluyla onikiparmak bağırsağına döker. Karaciğer her gün 1,2 litre safra üretimi yapar. Safra kanal basıncı, düzenli kasılıp ve gevşeme ile yapılır.

Safra Kesesi Belirtileri Nelerdir?

Ağrı: Safra kesesinde oluşan sorunlar karın sağ üstünden başlayıp, sırta kadar gelen ağrılara sebep olabilir. (Karnın sağ üst tarafı ile sırta ve omuza vuran safra kesesi ağrısı, bazen kalp krizi belirtisiyle karıştırılabiliyor.) Kolik görülen insanlarda safra kesesi sancısı göğüs kafesinin arka kısmına dek çıkabilmektedir. Bu ağrı alışılagelmiş ağrı kesiciler ile gaz çıkarmak ve pozisyonun değişmesiyle azalmaz. Çok fazla yemek yeme veya yağlı besin tüketimden birkaç zaman sonra ağrılar yükselebilir, geceleri ağrıyla uykudan uyanılabilir.

Bu ağrılı safra kesesi belirtisinde çoğunlukla ağır yağlı yemek sonrası çok daha şiddetli yaşanması halinde safra kesesi taşlarından şüphe edilir.

Hazımsızlık: bir diğer safra kesesi belirtisi ise (Sindirim bozukluğu) hazımsızlıktır. Safra kesesi hastalıkları sindirimle yakın ilişki içinde bulunduğu için hazımsızlık görülür. Çoğunlukla yağlı besinlerden sonra şişkinlik, mide bulanması, kusma, karın ağrısı ve gaz oluşur. Safra kesesinde sorun olanların daha uzun süre boyunca tok olma hissi duyması normal olur. Tüketilen besinler çok daha yavaş sindirilmesi nedeniyle, bu durum oluşur. Bu tür hastalarda gastroözofageal reflü görülebilmektedir.

Kabızlık ve ishal: Sindirim süreci için gereken safra eksikliği, ishal ya da kabızlığa sebep olur.

Safra kesesi hastası olan insanlar genelde müshil benzeri, sindirimi rahatlatan ilaçlar kullanırlar.

Bağırsak altında görünen ve genel olarak safra kesesi hastalıklarını andıran ağrılar kronik olur ve safra ağrısı gibi akut ağrıya neden olmaz.

Safra kesesinde oluşan sıkıntılar sebebiyle ortaya çıkan ağrılar sürekli olur ve düzenli şekilde görülür.

Safra Kesesi Diğer Belirtileri Nelerdir?

Dışkı renginin değişmesi, Cilt üzerinde beyazlanma, sarı leke, göz akında sarı leke oluşumu, omuz altında ağrılar olması, karın ağrıması, yemekten sonra mide bulanması, hazımsızlık, gece yaşanan karın ağrıları.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Karın sağ üstünde, sırt ve omuza vuran bir ağrının oluşumu, kalp krizi belirtisiyle karıştırılır. Bu tür bir ağrı, genel olarak çok yağlı yemeklerin arkasından çok daha fazla şekilde yaşanır, çünkü yağlı yemeklerin sindirilmesi için safra içinde bulunan maddelere daha çok gereksinim duyulur. Bazı zamanlarda küçük taşlar keseden düşerken “safra yolları koliği” ortaya çıkar ve sancıya neden olur. Hastada titreme, üşüme ve ateş varsa, bu durum; safra kanallarında iltihap (Kolanjit) varlığına işaret eder. Akut pankreatitte ise bu belirtiler daha şiddetli olarak görülür.
" } ] }