{ "title": "Safra Taşı Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/safra-tasi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 15:23:30", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Safra Taşı Belirtileri, Tıp dilinde safra taşları (Kolelit) normal ya da anormal safra bileşenlerinin büyüme yahut birleşme kanalıyla vücut içinde oluşan kristal yapılardır. Kolesterol taşları çoğunlukla yeşil, ancak beyaz veya sarı renklerde de olabilir. Temel olarak kolesterolden meydana gelir.

Safra taşları, safra kesesinde, safra kanalı veya safra yollarının herhangi bir yerinde oluşabilir.

Karnın sağ üst kısmında küçük bir armut şeklinde bulunan safra kesesi, kanallar ile karaciğer, pankreas ve bağırsağa bağlanır. Öğünlerin arasında karaciğerin ürettiği safra sıvısını depo eden safra kesesi, yemek esnasında bu sıvıyı safra kanalı (Ödyolu) aracılığıyla bağırsaklara aktarır, bu sıvı gıdalar yolu ile alınan yağı sindirim yapmak için kullanılır.

Safra taşları, 40 ve üzeri yaşını aşanlarda daha yoğun olmak üzere; kadınlarda, erkeklere nispetle daha çok görünür. Safra kesesi taşı, yiyeceklerden elde edilen yağın sindirilmesi olayında sorun oluşturur. Bu nedenden dolayı çoğunluk ile yağlı bir yemekten sonra yaşanan bir şişkinlik ile karından başlayarak omuza kadar yansıyan ağrılar genel olarak safra taşı belirtileri arasındadır.

Safra taşı bulunan insanların büyük çoğunluğunda genel olarak herhangi bir belirti görünmez. Bundan dolayı safra taşları \"sessiz\" ciddi bir sağlık meselesi olarak kabul edilir. Fakat safra taşı olan hastaların %20, 30' bazı belirtileri görebilirler ve belirtiler ortaya çıktığı zaman, hastalık genellikle şiddetlenme eğiliminde olur. Safra kesesi taşının sebep olduğu ağrılar genel olarak karnın sağ üst köşesinde başlayıp (Kaburgaların alt bölgesi) ya da karnın hemen üstünde, orta bölgede yoğunlaşır.

Ağrının şiddeti arttıkça, sırt bölgesi ile karnın geneline yayılım gösterebilir. Bu ağrılar süreklilik gösterir ve 10-15 dakikadan 1-2 saat kadar varan süre devam edebilir. Eğer ağrı süresi 4,5 saatten daha uzun sürerse bu durum genellikle safra kesesinin çok fazla tahriş olduğu manası taşır. Vücudun pozisyonu değiştikçe ağrı şiddetinde azalma ve artma olmaz. Ağrı şiddetinin artması ile kusma görülebilecektir. Bunların yanında ayrıca kişi aşırı terleyip, ateşi yükselir ve titreyebilir. Safra taşı sebebiyle, besinlerle beraber alınan yağın sindirimi zorlaştığından genel olarak yağlı yiyecekler alınması sonrasında aşırı şişlik oluşur.
" } ] }