{ "title": "Sarılık Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/sarilik-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 13:58:25", "author": "ESRA TOPAL", "article": [ { "article": "
Sarılık Belirtileri, diğer adıyla halk arasında \"hepatit\" hastalığı olarak bilinen bir hastalığın karaciğerin iltihaplanması sonucuyla ortaya çıkmaktadır. Ciltte belirgin bir sarılık olması haliyle kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalık olabileceği gibi zehirli maddelerin bağışıklık sistemini bozması şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Cildin sarılık durumu tek başına sarılığa delil olmamaktadır. Yeni doğanlarda \"viral hepatit\" olarak bilinen sarılık değildir. Buna sebep olarak ise doğumdan sonraki ilk ay içinde alyuvarlar fazla olduğundan bunların parçalanması sonucu biluribin oranı artarak cilt sarı renge bürünmektedir. Burada bir mucize meydana gelmektedir. Bebek doğmadan önce annenin karaciğeri bebeğin kanını temizlediğinden doğduktan sonra doğal ortama ayak uydururken atılamayan biluribinler bebeğin cilt renginin sarı görünmesini sağlamaktadır.

Sarılık Belirtileri Nelerdir?

İlk belirti olarak vücutta ateşlenme ve vücutta kırıklık görülmesiyle ortaya çıkmaktadır. Havaların bozulmasıyla birlikte baş gösteren bir hastalık çeşidi olan Sarılık bilhassa çocuklarda görülmekte olup bulaşıcı nitelik taşımaktadır. Sarılığın 10-40 günü bulan kuluçka süreci bulunmaktadır. Sarılık sırasında kanda bulunan biluribin düzeyi artarak göz, deri ya da mukozalarda sarıya dönük renk meydana gelir. Bu uzuvların sarı renge dönmesi sarılığın belirtisi olabileceği gibi bir başka hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Diğer bir deyişle karaciğerin iltihaplanması olarak bilinen Sarılığı tespit için birkaç önemli laboratuvar testi yapılmalı ve keskin teşhis konulduktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Sarılık yoğun olarak çocuklarda görülebileceği gibi yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Sarılık en göze çarpan belirtileri şu şekildedir
Sarılığın ilk belirtileri kimlerde görülür?

Özellikle yeni doğan bebekler yeni doğdukları ilk hafta sarılık geçirebilmektedir. Bu sarılık belirtisinin oluşmasının ana nedeni ise anne sütüdür. Anne sütünde yer alan bazı maddeler bebeğe geçerek sarılığa neden olabilmektedir. Bu esnada bebek emzirmeye bir müddet ara verilerek doktor kontrolünde sarılığın belirtileri geçtiği zaman anne sütüne devam edilmelidir. Anne sütü alan bebekte görülen sarılık diğer yandan bebeğin yetersiz anne sütü almasından da kaynaklanabilmektedir.

Sadece yeni doğan bebeklerde görülen sarılık belirtileri yetişkinlerde ise şu nedenlerden olabilmektedir
Sarılığın Belirtileri Başladığı Anda Ne Yapılması Gerekmektedir?

Sarılığın ilk belirtileri görülmeden önce alınacak en iyi önlem Hepatit B aşısı olmalıdır. Hasta mümkün olduğunda az yağlı beslenmeye özen göstermelidir. Tedavi esnasında da üzüm, bal ve glikoz bakımından zengin besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Sarılığın ilk belirtileri arasında yer alan kusma, üşüme ve göz akında oluşan sararma ile en kısa sürede alanında Uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Doktora sarılığın belirtileri anlatılmalı ve yapılan tetkikler sonucu teşhis konulan sarılık için gerekli tedavi uygulanmalı önerilen ilaçlar ile özen gösterildiği taktirde tedavisi oldukça kolay olan bir hastalıktır.

Sarılık Belirtisi Bulunan Kişilerin Yaşamını Nasıl Sürdürmesi Gerekmektedir?

Sarılığın özellikle göz akı kısmında sarı renk bulunan kişilerin özel eşyaları kullanılmamalıdır. Özellikle yüzlerini sildikleri havlu, kullandıkları bardak, tabak gibi eşyaları kullanılmamalıdır. Hatta bu kişilerin kullandıkları lavabo kullanılacaksa mutlaka öncesinde gerekli hijyen sağlanmalı sonrasında kullanılmalıdır. Sarılığın ileri boyuttaki seviyesi bulaşıcı olabileceğinden özellikle çocukları özenle korumalı ve mutlaka kontrol zamanında Hepatit B aşısı uygulanmalıdır.
" } ] }