{ "title": "Şeker Yükselmesi Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/seker-yukselmesi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 06:55:17", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "
Şeker yükselmesi belirtileri, Başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir hastalıktır ve kan şekerinin sürekli yüksek olması ile kendisini gösterir. Şeker hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan şekerin hücrelerin içine girememesi durumudur. Normal şartlarda besinlerden alınan veya karaciğerden kana salınan glükoz, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yardımıyla hücreye girer ve yakılarak enerjiye dönüşür.

Sık idrara çıkma, çok su içme, ağız kuruluğu, ciltte kuruma ve yaraların geç iyileşmesi, halsizlik, yorgunluk ve zayıflama belirtileri olan diyabetlide kan şekeri yüksek çıkmaktadır. Şeker hastaları, kandaki insilün miktarı azalıp, şeker miktarı artınca fazladan sıvı kaybeder. Bu sıvı kaybı sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu dönemlerde yüksek miktarda arttığı için şeker hastaları büyük risk altına girerler. Hastalar, kendileri farkına varmasa bile tansiyonun yüksek seyretmesiyle olumsuz durumlarla karşılaşabilir. Aşırı sıcaklar sebebi ile kan şekerinin yükselmesi, kan akışkanlığının yavaşlamasına neden olur. Şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkan sıvı kaybı ani felç ve beyin kanamalarına neden olabilir. Şeker hastaları, fazla sıcaktan olumsuz yönde etkilenmemek için, terleme durumuna göre günde 2-5 litre su içmelidir. Düzenli kullanılan ilaçların zamanında kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Şeker Hastalığı, İnsan bedeninde insülin hormonunun hiç üretilememesine, üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak meydana gelir. Diabet kronik bir hastalık olup ömür boyu tedavi gerektirir. En kolay teşhis bir damla kan ile yapılabilen açlık kan şekeri ölçümüdür. Açlık kan şekeri 126 mg/dl ya da üzerinde ise rastgele bir saatte bakılan kan şekeri 200 mg/dl ya da beraberinde çok su içme, idrara çok çıkma, açıklanamayan kilo kaybı varsa, 75 gr glukoz kullanarak yapılan şeker yüklemesinden iki saat sonra kan şekeri 200 mg/dl veya fazla ise şeker hastalığı teşhisi konulur.

Kan şekeri yükselmesinin belirtileri nelerdir? Normal zamanlardan daha fazla susama ve su içme, her zamankinden daha çok acıkma ve yemek yeme, sık idrar yapma, cildinizde kuruma, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi, şeker hastalığının sebebi vücudun glikozu yeterli miktarda kullanamamasıdır. Vücuttaki insülin hormonu yetersiz kalmakta veya görevini tam manasıyla yerine getirememektedir. Hastalıkta yalnızca kandaki şeker oranı değil idrardaki şeker oranı da yüksek miktarda çıkabilir.
" } ] }