{ "title": "Tüberküloz Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/tuberkuloz-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 23:23:50", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Tüberküloz Belirtileri; genel belirtiler ve akciğere özgü belirtiler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca tüberküloz belirtileri akciğer dışı başka bir organ tutulumu varsa tutulum olan organa özgü belirtiler de görülebilmektedir. Genel tüberküloz belirtileri, özellikle akşama doğru ateşin yükselmesi, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizliktir. Akciğere özgü belirtiler, iki, üç hafta ve daha uzun süren öksürükler, kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, balgam çıkarma, ses kısıklığı ve nefes darlığıdır. Tüberküloz belirtileri genellikle hafif başlamaktadır. Tüberküloz belirtileri yavaş yavaş ilerler ve fark edilmesi zaman alır. Akciğer tüberküloz belirtileri yavaş yavaş ilerlemesi nedeniyle hastaların bunu fark edememesi sonucunda hastalık daha çok ilerler. Tüberkülozun ileri safhalarda fark edilmesi hastanın tedavisini daha çok zorlaştırmaktadır. Kişilerde uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve kan tükürme gibi şikâyetler görülürse hastalar en kısa sürede doktora müracaat etmelidirler.

Akciğer Tüberkülozu Belirtileri Nelerdir?

Öksürük, balgam çıkarma, balgamla birlikte kan gelmesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi akciğer belirtileri görülmektedir. Ateş, nefes almada güçlük, göğüs ağrısı, gece terlemesi, titreme, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma da görülen belirtiler arasındadır.

Kemik Tüberkülozu Belirtileri Nelerdir?

Kemik tüberkülozunun başlangıçta çok belirgin bir belirtisi yoktur. Hastalık ilerledikçe genel durumu bozulur. Hafif ateş, yorgunluk, iştahsızlık, zayıflama gibi belirtiler görülebilmektedir. Tüberküloz enfeksiyonun ilerlemesi ile ağrı görülür. Eklemde şişmeler olur. Deride mekik şeklinde kızarmış şişlikler ortaya çıkar. Şişliklerde sıcaklık artışı olur. Hareket kısıtlaması, kol ve bacak kaslarında gelişme geriliği görülür. Eklemdeki şişliklerin iyice belirginleşmesi, ekrem aralığının daralması ve düzensizleşme, kemik aşınmaları olmaktadır. Eklem başlarında doku yıkımı ve kalıcı eklem bozuklukları görülür.

Lenf Bezi Tüberkülozu Belirtileri Nelerdir?

Lenf bezinde sürekli ve ağrılı şekilde oluşan şişkinlikler. Lenf bezlerinde akıntı, balgamlı öksürük nöbetleri, nefes almada zorluk, kilo kaybı, iştah kaybı, yüksek ateş, halsizlik gibi belirtiler görülür.

Beyin Tüberkülozu Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı, bulantı, kusma, terleme, halsizlik, konvüzyonlar, koma, bellek kaybı, kişilik değişiklikleri, halsizlik, bitkinlik, çok yüksek olmayan ateş, hemiparezi ve deliriyum gibi belirtiler görülür.

Böbrek Tüberkülozu Belirtileri Nelerdir?

Geceleri sık sık idrara çıkma ve ağrısız idrar, sebebi bilinmeyen hematüri, tedavi edilemeyen sistit, böbreklerin olduğu bölgede ağrı, kronik akıntılı sinüslerdekidir.

Tüberküloz, genellikle nefes alıp vermek, öksürmek, hapşırmak ve konuşmak ile tüberküloz basilinin havaya yayılması ve diğer kişilerin solunum yoluyla verem basilini vücutlarına alması ile oluşan bir hastalıktır. Hastalık genelde sinsi seyreder ve tüberküloz belirtileri göz ardı edilirse ciddi seviyelere ulaştıktan sonra fark edilebilir.
" } ] }