{ "title": "Verem Belirtileri", "image": "https://www.belirtileri.gen.tr/images/verem-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 09:28:23", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Verem Belirtileri, bu hastalık maycobacterium tuberculosis ismindeki bir bakteri sebebiyle oluşan bulaşıcı ve iltihaplı bir hastalıktır. 1882 yılında Robert Koch adlı bir Alman bilim adamı sayesinde hastalığın etken maddesi bulunmuştur. Genellikle akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık, nadir bir şekilde diğer organlara da sıçramaktadır. Günümüzde teknoloji ve sağlık imkânları ne kadar gelişse de hala verem yüzünden meydan gelen ölümler engellenememektedir. Dünya üzerinde her yıl 10 milyon kişide verem hastalığı tespit edilmiş ve bu kişilerde her yıl 3 milyon kişinin bu nedenle öldüğü saptanmıştır.

Verem belirtileri sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Bu belirtiler sadece verem hastalığına özgü değildir. Diğer akciğer hastalıklarında da aynı belirtiler görülebilmektedir.

Verem belirtileri nelerdir?

Öksürük: Birçok hastalığın belirtisi olarak görülebilecek öksürük, diğer hastalığın belirtilerine göre daha şiddetli bir şekildedir. Verem hastalığında öksürük 3 hafta kadar sürebilmektedir.

Göğüs ağrısı: Verem hastalığında öksürük ile gelen şiddetli göğüs ağrıları hissedilebilir. Göğüs ağrısı şiddetli şekilde acı verici ise ve şiddetli batma hissi varsa bu tüberküloz hastalığının belirtisi olabilmektedir.

Soluk alıp vermede güçlük: Birçok hastalığın belirtisi olarak görülebilen nefes almada güçlük, tüberküloz hastalığının da en belirgin belirtileri arasındadır. Ancak diğer hastalıkların da belirtisi olduğu için nefes almada güçlük tek başına yeterli olmamaktadır. Eğer kronik öksürük ile nefes almada güçlük belirtileri varsa bu verem hastalığının habercisi olabilir.

Aşırı kilo kaybı: Özellikle verem hastalığının başlangıç evresinde hastada kilo kaybı görülebilir. Verem hastalığını oluşturan bakteriler vücuda yayıldıkça kilo verme hızı artar ve kişi anormal derecede zayıflar.

Kanlı öksürük: Direkt olarak akciğeri hedef alan verem hastalığı burada büyük tahrişlere yol açar. Böylece hastada kanlı balgam görülme olasılığı artar. Kanlı balgam görülmesi verem hastalığının ileri safhalara taşındığını göstermektedir.

Halsizlik-İştahsızlık: Verem hastalığında aşırı kilo kaybı ile hastada halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Kişinin yorgun düşmesi ile verem hastalığının bakterileri vücudu hızla ele geçirir. Yeterli gıdaların alınmaması hastalığın ileri evrelere taşınmasına neden olmaktadır.

Yüksek ateş: Ateş, vücudun hastalığı oluşturan bakterilere karşı oluşturduğu bir savunma mekanizmasıdır. Tüberkülin isimli bakteriler akciğere yerleşirken vücudumuz da savunma amacıyla ısısını arttırır ve yüksek ateş şikâyetinin ortaya çıkmasına neden olur.

Gece terlemesi: Verem belirtileri arasında sıkça görülen belirtilerden biri de gece terlemesidir. Ancak bu terleme normal şekilde değildir. Geceleri bir anda vücudun ısısının yükselmesi ile kişinin terlemesi ve halsiz bir hale gelmesine neden olmaktadır.

Titreme: Yüksek ateş ve gece terlemeleri ile hastada üşüme ve titreme belirtileri görülebilir. Titreme uzun süre devam ediyor ise verem hastalığının belirtisi olabilmektedir.
" } ] }