Bronşit belirtileri, konusunda öncelikle bronşitin anlamını ve ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Solunum borularında akciğerlere hava taşıyan bronş tüplerinin iç yüzeyindeki zarın iltihaplanması ile meydana gelen bronşitin kronik ve akut olarak iki farklı türü bulunmaktadır. Akut bronşit Kızamık, boğmaca ve tifo gibi hastalıklar sonucu ortaya çıkarken, kronik bronşit ise ciddi bir solunum iltihaplanmasıdır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Bronşit öksürük sonucu ortaya çıkan balgam genellikle şeffaf olmaktadır. Eğer bu balgamın rengi sarı veya yeşil olarak meydana geliyorsa bu bakteriyel bir enfeksiyondur denilebilmektedir.
Bronşitin çeşitlerinden Akut Bronşit, Hastalığın başlangıcındayken kuru ve ağrılı öksürük şeklinde hafif ateşe ve halsizliğe neden olacak şekilde meydana gelmektedir.
Kronik Bronşit ise havayollarını yağlayan bezlerin iç yüzeyinde bulunan tüylerin görevlerini yapamaz hale gelmiş demektir. Bu yüzden takviye olacak şekilde tedavi uygulanmalıdır.
Bronşitin çeşitlerinden Akut Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Geçmeyen Kuru Öksürük
Kuru öksürük olarak belirti veren akut bronşit bazı durumlarda balgamla birlikte görülmektedir. Bronşitin öksürüğü yoğun, şiddetli ve süreklidir. Bu sürekli öksürük sonucunda göğüs bölgesinde kasılmalar nedeniyle karın ağrıları meydana gelmektedir. Yapılan şikayetler sonucunda hastaların bildirgesine istinaden çok nadir olsa da kaburgaların zedelenmesi ve bayılmalar söz konusu olmuştur. Akut bronşitte iltihaplanma tedavi edilse bile kişinin hırıltılı öksürüğü günlerce hatta haftalarca sürebilmektedir.
Hırıltılı Soluk Alıp Verme
Bronşların iltihap veya balgam nedeniyle daralarak kişi hızlı ve hırıltılı şekilde nefes alıp verebilmektedir. Bu sebepten dolayı kişi nefes darlığı yaşayabilmektedir.
Balgamın Değişik Rengi
Bronşit belirtilerinden en yaygın olanı da şeffaf şekilde çıkan balgamlı öksürüktür. Bu balgam sarı veya yeşil renkte çıktığı zaman enfeksiyonlu bronşittir diyebiliriz. Nadir olarak kanlı da çıkabilen balgamlı bronşit mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli öksürük çeşididir.
Diğer Belirtileri Nelerdir?
Kişi akut bronşitte halsiz düşebilir. Enfeksiyona bağlı olarak hafif ateş ve ara ara ürperme yaşayabilmektedir. Bronşların dolmasından dolayı ve sürekli göğüs bölgesinde şiddetli öksürük sebebiyle rahatsızlık ve ağrı hissedilebilmektedir.
Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Bu bronşit çeşidinde özellikle sabahları başlayan öksürük aylarca hatta en az 3 ay olmak üzere uzun süreyi bulabilmektedir. Her yıl tekrar eden kronik bronşit nemli havalarda ve kışın özellikle artmaktadır. Eğer bu şekilde yakalandığınız öksürük 3 haftayı geçiyorsa, gün içinde uykunuzu bölecek şekilde birden başlıyorsa, hafif ateş de 4-5 gündür devam ediyorsa ve bu ateş 38 dereceye kadar çıkıyorsa mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir. Özellikle balgamda kan varsa ve hırıltılı nefes alıp verme durumu şiddetli şekilde devam ediyorsa da acilen göğüs hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekmektedir.
Bronşit Belirtileri Özellikle Hangi Durumlarda Ortaya Çıkmaktadır?
Akut bronşit ve kronik bronşit belirtileri çoğunlukla grip ve soğuk algınlığında virüsler nedeniyle görülmektedir. Kronik bronşit ise özellikle sigara içenler de sigara içmeyip dumanına maruz kalan kişiler arasında yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca yoğun hava kirliliği olan bölgeler ve kimyasal maddelerle çalışan fabrika dumanları da kronik bronşite sebep olmaktadır. Nefes ve diğer başka bir yolla bulaşıcı özelliği olmayan kronik bronşit tedavi edilmediğinde yaşam boyu seyir göstermekte olan bir hastalık çeşididir.
Bronşitin belirtileri kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilediğinden herhangi birine denk gelmeniz durumunda teşhis konulabilecek şekildedir. Bu yüzden öncelikle belirtilerden bir ya da birkaçını yaşamanız durumunda mutlaka bir Uzman tarafından belirlenmiş tedavi çeşitleri uygulamalısınız.